"Балкански Кросоувър" – една пълноценна среща на българската и унгарска музика, едно ново, но дълготрайно междукултурно приятелство

Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 09.01.2011 г. в емблематичната зала "България" (София) се състоя своеобразната нова премиера на музикалния проект "Балкански Кросоувър" - един нетрадиционен и новаторски прочит върху традиционния български и унгарски фолклор. Ласло Фашанг (орган), Балаж "Донго" Соколаи (гайда, кавал, саксофон), хор Големите Български Гласове със солисти световноизвестната родопска певица Златина Узунова, Кристина Карамфилова и Йорданка Алексиева и диригентът Илия Михайлов си дадоха творческа среща, очаровайки със своето изкуство публиката в препълнената зала. Концертът беше Новогодишен подарък за българското общество от организаторите – Унгарското посолство в София, Унгарският културен институт, Дирекция "Култура" на Столична община и Българско Музикално Сдружение. Събитието също така ознаменува и поемането на ротационното председателство на Европейския съюз от Унгария.


От името на организаторите Българско Музикално Сдружение изказва своите най-искрени благодарности на спонсорите на проекта "Балкански Кросоувър" , без чиято подкрепа това вълнуващо събитие нямаше да получи своята реализация: Инвестиционен посредник Делтасток, Телеком Бизнес Солюшънс ЕООД, Травъл Бизнес Сървисис ЕООД, Болкан Трейд Груп ЕООД, АСО Сириус, Трейдър.БГ, Сириус Дизайн и Фарена Консепт, както и на медийния партньор на събитието списание "Програмата". Проектът бе заснет от екип на TV1 - компания с дълга история в превръщането на сложни обществени и творчески процеси в атрактивна телевизия. Надяваме се това успешно сътрудничество в името на запазването и популяризирането на българската култура и изкуство да продължи и в бъдеще с реализирането на нови и успешни културни идеи и проекти, които да затвърдят още повече високото място на България в стълбицата на световното изкуство.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах