Йорданка Фандъкова и Левон Хампарцумян откриха заедно детска площадка, изградена от УниКредит Булбанк и Общината

 

©

 Съдържание от UniCredit Bulbank. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, откриха заедно първата тематична детска площадка, насочена към звуковите и музикални възприятия, в София. Площадката е изградена съвместно от Столична община и УниКредит Булбанк, като банката е осигурила изцяло необходимото финансиране.


Новото място за забавление и игра на децата се намира в Градската градина, близо до Народния театър "Иван Вазов". На нея са поставени "музикална арфа", "телефон", "летяща маса", "въртящ се валяк", които могат да се използват както за игра, така и с образователна цел.


"Изграждането на детски площадки е приоритет за Общината и се радваме, че в лицето на УниКредит Булбанк намерихме социално-отговорна компания, която подкрепя същите тези приоритети", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.


"УниКредит Булбанк нееднократно е доказвала своя ангажимент към развитието на местните общности. Радваме се, че сега можем да подарим на децата една толкова различна и модерна площадка", допълни и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.


Допълнителна информация за площадката:


Предложената тема за площадката е повлияна от разположението в близост на Народен театър "Иван Вазов", концертната зала "България", Националната художествена галерия и т.н. Темата е избрана да бъде свързана с изкуство, творчество и игра. Площадката разполага с общо 5 съоръжения, 2 от които са музикални, които събуждат слуховите сетива на деца и възрастни. Могат да въздействат успокоително, тонизиращо и интегриращо. При децата с придружители, придружителите могат да се включат в играта, като се постига интеграция на поколенията. При деца със зрителни увреждания, съоръженията със звук дават много увереност и вяра, което ги прави пълноценни участници в игрите. При децата със слухови увреждания, звукът действа успокоително и събужда физическите сетива чрез кожата. Децата улавят звуците, посредством вибрациите.


"Пеещият валяк" е интерактивно съоръжение, което трябва да се завърти с физическо усилие от ползвателите и като резултат издава музикален звук. Друго съоръжение на площадката е диска "Летяща маса", подходящ за различни възрастови групи. Тялото на това съоръжение е пълно с вода и при седене и залюляване се получава приятно, балансирано полюшване, при което се усеща движението на водата вътре в диска. Конферентният телефон, който има 2 тела е разположен в двата края на площадката, свързан под земята, служи за една забавна комуникация между деца или между деца и възрастни. "Музикалната арка" се състои от пет дървени тръби, възпроизвеждащи звук. Те са разположени от двете страни на съоръжението, за да може да се играе и свири едновременно от повече деца. По този начин насърчаваме децата да играят заедно и да слушат мелодиите, създадени от другите деца.


Каучуковата настилка е в меки, пастелни тонове, които са подбрани според тоновете на заобикалящите сгради. Апликацията върху настилката напомня стилизирани клавиши, което продължава музикалната тема, а в същото време е и "маршрут", който да следват ползвателите на площадката. Освен това, настилката позволява лесен достъп до съоръженията на деца и хора с физически увреждания, които са обвързани да ползват инвалидна количка, за да се придвижват.


Всички предложени съоръжения са уникални по своя дизайн,концепция и функционалност. Всяко от тях има изключително висока игрова стойност и са атрактивни и приятни.


Дизайнерското решение е съобразено със стратегическото място на площадката, като идеята е да се направи нещо, което би се възприело, като градско обзавеждане с високо - художествен и уникален дизайн, който не влиза в конфликт със заобикалящите емблематични сгради. В същото време е обърнато внимание на високата игрова стойност на съоръженията, на многофункционалността им, на качеството и безопасността им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK