Райфайзенбанк: Промишлеността и износът вече не носят растеж

Съдържание от Райфайзенбанк / [email protected]

Промишлеността и износът вече не носят растеж, най-вероятно ще бъде отчетен минимален спад на БВП за първото тримесечие на 2012 г.


Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си анализ на наличните към края на март 2012 г. макроикономически данни. Според анализаторите на банката краткосрочните индикатори потвърждават негативните тенденции в българската икономика, които се наблюдават от края на 2011 г. Спадът на промишленото производство се е ускорил през януари до 3.1% на годишна база, а оборотът на вътрешната търговия се е свил спрямо януари 2011 г. с 3.3%. Износът на стоки спада в номинално изражение – с 10.2% спрямо същия период на миналата година.


През февруари месечната инфлация се е ускорила до 0.9% поради поскъпването на храните и горивата, след като суровият петрол достигна исторически най-високата си цена, измерена в евро. Състоянието на пазара на труда също се влошава – след отчетената безработица от 11.4% през последното тримесечие на 2011 г., през януари и февруари 2012 г. безработицата рязко се е повишила и достига 13.5%. Кредитите както за фирмите, така и за домакинствата са отбелязали спадове през февруари – съответно със 118.8 млн. лв. (0.4%) и 45.5 млн. лв. (0.2%) спрямо януари. Влошило се е и търговското салдо, а оттам и текущата сметка на платежния баланс, която през януари е била отрицателна в размер на 112 млн. евро.


"Развитието от последните месеци показва, че индустрията и износът вече не са фактори на икономическото възстановяване, за разлика от 2010 и 2011 г.", коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. "Поради негативните развития, които виждаме в краткосрочната статистика, вероятно през първото тримесечие ще бъде отчетен минимален спад на брутния вътрешен продукт. Независимо от това, засега запазваме прогнозата си за около 1% растеж на икономиката през 2012 г."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK