Фокус върху семейството 2012 (Family Focus 2012) Предизвикателни времена – какво може да се направи, за да бъде 2013 по-добра за семействата

Съдържание от SOS Детски селища България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Инвестирането в семейството е по-скоро политика, отколкото икономически мерки според доклада "Фокус върху семейството 2012" на SOS Children’s Villages International. Изследването поставя акцент върху пет тревожни за семействата области в глобален аспект и как те могат да бъдат подобрени в рамките на 2013 и следващите години. Документът е базиран на изследване, проведено в 87 страни от пет континента.


Острата икономическа криза през последните години оказа сериозно въздействие върху възможностите на родители в различни региони по света да осигуряват добра грижа за децата си. Докладът идентифицира засилени процеси на обедняване, безработица и миграция, липса на подходящо здравеопазване, слаба образователна система, насилие, неглижиране и експлоатация като главни фактори, засягащи не само тези, които са изпитвали затруднения преди кризата, но и много семейства, които са изпаднали в трудна ситуация за първи път поради влошената икономическа обстановка. Подобрение би могло да последва в резултат на конкретни действия: държавите трябва да действат съобразно съществуващото законодателство, ориентирано към семейството; да подкрепят родители и приемни семейства в отглеждането на децата им; да достигнат до социално изолираните чрез услуги в общността. Важно е семействата да бъдат подкрепяни чрез наемане на работа и справедливо заплащане, за да не се налага да търсят работа в чужбина, и за да могат семействата да остават заедно. Трябва да има по-голяма подкрепа на инициативи, свързани с превантивно здравеопазване, семейно планиране и здравно образование. Много е важно да се подобри качеството на училищното обучение и да се намали броят на отпадналите от образователната система ученици. Държавите трябва да стимулират развитието на мрежи в различните общности за подкрепа на бедни и изолирани семейства.


Отговорът на SOS Детски селища
Тъй като SOS Детски селища твърдо вярва, че грижовното семейство е възможно най-добрата среда за едно дете, най-важният фокус в програмите на международната организация за развитие на детето е укрепване на различните форми на семейна среда, осигуряващи грижи за деца. SOS Детски селища разработва различни мерки в подкрепа на децата, за да не загубят грижата на семейството си поради причини като финансови затруднения, стрес или социална маргинализация.


Програмите на SOS Детски селища в световен мащаб подкрепят над два милиона нуждаещи се, от които над половин милион деца и семейства, които ползват комплекс от образователни, здравни и други подкрепящи детското развитие услуги, с което организацията подпомага укрепването на семействата.


Сдружение SOS Детски селища България (sosbg.org), редовен член на SOS Children’s Villages International, в момента осигурява качествена грижа за 716 деца чрез своите програми, реализиращи се в двете SOS детски селища (Трявна и Дрен), четирите SOS младежки домове (София и Велико Търново) и четирите Центъра за семейно консултиране и подкрепа ( София, Велико Търново, Габрово, Радомир) .


"Фокус върху семейството 2012" показва много ясно, че все още трябва много да се работи по посока подобряване положението на децата и провъзгласеният от ООН международен ден на семейството – 15 май е един хубав повод да обърнем внимание върху необходимостта от незабавни конкретни действия в тази насока", каза Пламен Стоянов, Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България.


Докладът "Family Focus 2012", който е на разположение на всички интересуващи се на Интернет адрес http://sosbg.org/2012/05/1109/, е част от глобалната кампания на SOS Children’s Villages International "Миговете създават семейството", която показва колко важно е да осигурим щастливи мигове в семейна среда за децата по света.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK