Проект на център за професионално обучение в Русе компенсира ниша в образованието

Съдържание от Агенция "Ла мезон". Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Резултатите от работата по проекта "Усвояване на европейски опит в обучението на възрастни" бяха представени днес в гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Русе. През април десет преподаватели от Центъра по професионално обучение към училището проведоха обучение по андрагогика в агенция "Пиксел" във Флоренция. Андрагогиката е наука за обучението на възрастни.


"Наблюдавахме практическо обучение възрастни, успешни практики и научихме много за мотивацията и подходите при обучението на възрастни, които се различават от тези при подрастващите", сподели директорът на ПГСАГ "Пеньо Пенев" Камелия Денчева. Тя допълни, че когато се обучава възрастен, той винаги сравнява видяното и чутото със собствения си опит, докато учениците отиват в класните стаи необременени със знания, като при тях задачата е преподавателят да им придаде собствения си опит. Подобна подготовка е новаторска за страната. "Това е една ниша в българското образование, която трябва да се запълни", каза още Денчева. Проектът на Центъра по професионално образование към ПГСАГ "Пеньо Пенев", чрез който русенските преподаватели се приобщиха към италианския опит, се осъществи по програма "Леонардо да Винчи", мярка ВЕТПРО.


Центърът за професионално обучение на възрастни към гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Русе е създаден през 2008 г. по проект на програма ФАР. Той е лицензиран за 10 специалности. Монтьор на транспортна техника, компютърен график, огняр и оператор на компютър са сред най-търсените професии, за които се извършва обучение в центъра, съобщи директорът на училището Камелия Денчева. Със създаването му се обогатиха възможностите за професионално обучение в гимназията. Лица над 16 години могат да придобият в центъра към училището квалификация в професиите "Компютърен график", "Икономист", "Оператор на компютър", "Икономист - информатик", "Огняр", "Монтьор на транспортна техника", "Работник в дървообработването", "Озеленител", "Готвач" и "Сервитьор - барман".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK