Пред Интер Експо Център – София бе открита първата зарядна екостанция за електромобили

Съдържание от Inter Expo Center. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

"Мястото бе специално препоръчано от арх. Петър Диков – главния архитект на Столична община, и за нас то е от особено значение, защото е съобразено с интересната програма на Интер Експо Център и дава възможност на бизнес елита и представители на техническата мисъл на България да минават всеки ден покрай станцията – заяви на откриването проф.инж. Росен Малчев, управител на Консорциум "Зелена България". – Специална благодарност за подкрепата искам да изкажа на инж. Иван Иванов, Председател на Борда на директорите и на г-н Ивайло Иванов – Управител на Интер Експо Център – София. Перспективите за развитието на подобни зарядни екостанции е именно те да са пред подобни обществени центрове. Собствениците на електромобили могат да ги зареждат през времето, когато са ангажирани с посещения на тези публични места."


Основно предимство на първата зарядна екостанция (ЗЕС) е фактът, че тя се зарежда изцяло със "зелена" енергия от собствена фотоволтаична инсталация, която затваря цикъла от този екологичен и икономичен градски транспорт. Тя е напълно автономна – не се нуждае от допълнителна инфраструктура и осигурява директно използване на добитата от слънчевата радиация електроенергия без загуба от пренос по разпределителната електромрежа.


Консорциум "Зелена Енергия" е партньор на Национална информационна платформа ЕЛЕКТРОМОБИЛИ. Сред гостите на откриването бе заместник-председателят на СОС от Алианс за София и привърженик на реформаторството и екологичния подход г-н Мартин Заимов.


Присъстваха и гости от Столична община, Програмата за малки проекти на глобалния екологичен фонд, които съфинансират проекта, МОСВ, МРРБ, МИЕТ, АУЕР и финансиращата проекта организация – ПРООН.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK