Български предприемачи ползват безплатно словенски опит за успешен бизнес

Съдържание от PRoWay. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Български предприемачи ще могат да се възползват безплатно от опита на успешни словенски бизнесмени, ментори и експерти от различни области на бизнеса, както и да се включат в бизнес пътувания до Словения. Целта е да повишат своите знания и умения за управление и да се запознаят с действащи и приложими в практиката методи за бизнес израстване. Възможности за това предоставя проектът "Иновативни знания без граници", изпълняван от Фондация "Център за предприемачество и управленско развитие – България" (CEED България) и Zavod mreža podjetništva – CEED Словения. Проектът е финансиран от Европейския социален фонд чрез Министерството на труда и социалната политика по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


Програмата, която ще продължи до края на април 2013 г., включва провеждането на тематични работни срещи в Словения и България, участие в двустранни бизнес срещи и конференции, както и в регионалната конференция на CEED мрежата, която всяка година се провежда в различна страна. Проектът е отворен за предприемачи, стартиращи компании, собственици и мениджъри на малки и средни предприятия, ментори, инвеститори и хора със силен предприемачески дух, желаещи да стартират бизнес, стана ясно днес при представянето на проекта.


"В Словения от години успешно работят програмите за мениджъри и предприемачи Top Class Plus, Top Class Advanced и Top Class Finance, разработени от CEED Словения, които предоставят платформа за обучение, обмен на опит с други предприемачи и мениджъри, и съдействат за разширяване на бизнес контактите между участниците. Чрез проекта "Иновативни знания без граници" искаме да пренесем опита от тях в България и да помогнем на българските предприемачи да се възползват от словенския бизнес", коментира Николай Ярмов, изпълнителен директор на CEED България. Изборът на Словения за обмена на бизнес опит не е случаен – географски и исторически двете страни имат доста сходни черти. Пазарите и на двете страни са малки, но за разлика от нашата страна мисленето на словенските предприемачи е ориентирано много по-глобално, а в 21-ви век бизнесът вече е именно глобален, допълни Ярмов. По думите му, в Словения до преди 10 години 70-80% от младите хора са се стремели основно към държавна работа, която носи стабилни доходи, но сега предприемаческият дух сред словенските младежи се е увеличил.


Освен опита, който ще получат от словенските предприемачи, участниците в проекта "Иновативни знания без граници" ще имат възможността да осъществят контакти с инвеститори, рискови фондове и бизнес ангели, с клиенти и партньори в чужбина, както и да се запознаят с добри практики за излизане на международни пазари, посочи Станислав Червенков, функционален експерт по проекта. Първата от работните срещи ще се проведе в Словения в началото на месец септември, като на нея ще бъде разгледана темата за успешното управление на компаниите, развитието на пазара и управлението на проекти. На следващите събития, които ще се проведат в месеците от октомври до февруари, ще се обсъди финансирането на растежа и развитието на компании, позиционирането на продукти на пазара, управлението на бързо растящи компании, начините за определяне на бизнес модела така, че той да предоставя продукт или услуга с висока стойност, както и продажбите и успешното управление на корпоративния жизнен цикъл на компаниите.


Младите предприемачи Крис Георгиев, участник, и Любомир Гетов – ментор в предишни издания на програмите Top Class на CEED България, коментираха значението на подобни обучителни програми за трупането на ценен опит и реална бизнес практика, коквато не би могла да бъде усвоена в резултат на нито една академична програма. Предприемачите изтъкнаха и факта, че в момента у нас стартирането на собствен бизнес е много по-лесно, отколкото преди десетина години. Изпълнителният директор на CEED България Николай Ярмов също изрази убеждението си, че ако в България започнат да се виждат все повече успели млади предприемачи, техният пример ще бъде заразителен, за да запали искрата и у останалите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK