Уникална фотоизложба в Обзор представя храмове и манастири от цяла България

Съдържание от Имидж Едвъртайзинг. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Уникална фотоизложба е представена в двора на храм "Св. Йоан Предтеча" в Обзор. Експозицията представя наши православни църкви, манастири и стенописи от цялата страна и е създавана в продължение на цели 14 години. Своеобразната съкровищница, съхранила огромен брой български средища на вярата е дело на фотографа-любител, получил образованието си в Богословския факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски", Светлозар Стоянов.


Той е сирак, отраснал в дом в Свиленград . Посвещава на България повече от десетилетие от живота си, по свой си начин – пътува на автостоп из страната и запазва за всички нас на лента и хартия местата, символи на духовното ни наследство, където през годините се е съграждала българщината. За него "спонсор" е грозна дума, помощ е получил от "приятели". Пренася сам от град на град семплите стативи със стара каравана и показва духовна България на нас, българите. Отказва охрана за изложбата, предложена му от Кметство Обзор, с простичките думи "божа работа, с божието присъствие никой няма да оскверни църковния двор".


"Искам да покажа националните богатства на България, историческите ценности, които ни карат да се чувстваме горди и да се зовем българи", казва Светлозар Стоянов. Споделя, че е почерпил вдъхновение за изложбата си от книгите на чешкия професор по история Константин Йозеф Иречек, познат и като герой на Алеко Константинов, автор на първия академичен труд по история на България, български министър на народното просвещение през 1881-1882 г., човек с огромни заслуги за развитието на българските култура и образование.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK