Western Union препоръчва на потребителите да бъдат предпазливи, когато търсят оферти за работа в Интернет

Съдържание от Western Union

Безработицата в България достигна 12,3 % през второто тримесечие на 2012, а българите все по-често търсят работа в страната или в чужбина. Докато търсещите работа проверяват в интернет за работни места, измамниците пък следят за нищо неподозиращи жертви.


Потребителски измами, насочени към хората, които търсят работа, нарастват, особено в интернет по време на трудни икономически времена. Тези явления засягат хората по цял свят, включително и българите, търсещи работа или българските емигранти, които са в търсене на по-добри работни места в страните, където живеят. Този вид измами обикновено започват с твърде добра оферта – заплата от хиляди долари на месец, без изискване за опит, и често завършват с потребители без работа и пари.


"Добросъвестните хора, които се стремят към честен живот, в много случаи стават плячка на измамници, които ги привличат с оферти за "лесни пари", споделя Даниела Будуреа, Регионален директор на Western Union за Румъния и България. "Но въпреки това има предупредителни сигнали, които могат да помогнат на хората да се предпазят от измами, свързани с обяви за работа, както например твърдения за гарантирана заетост или изискване за заплащане на първоначални такси."


Най-добрият начин за предпазване от измами е да бъдете информирани. Въпреки че има много схеми за измами, много от тях използват общи елементи:


-Измамниците се представят за хора, набиращи персонал и предлагащи гарантирана заетост или за работодатели, изискващи предварително заплащане, като такси за кандидатстване или назначаване. Жертвите на подобни схеми, плащат таксите, но не получават предложената им работа.


-Ако предложението звучи прекалено хубаво за да е истина, то вероятно е. Чрез измамите, свързани с обяви за работа, мошениците привличат хората с оферти за "лесни пари", като високи заплати срещу малък или никакъв опит и обещания за гарантирана заетост.


-Бъдете скептични към всяко предложение за работа, което изисква предварително заплащане.


-Ако сте установили връзка с някого по електронната поща, обърнете внимание, ако има лоша граматика, прави правописни грешки, грешки при изписването на думите – използване на прекалено много главни букви или неправилно поставяне на разстоянията между думите. Обърнете внимание на това дали се използват генерични имейл адреси (мейл адреси от сайтове за безплатни уеб-базирани електронни пощи), а не бизнес електронни адреси.


-Бъдете предпазливи, когато сте в контакт с хора, които споделят, че в момента живеят в други страни или на бизнес пътуване извън страната. Измамниците използват това като оправдание, за да не се срещнат лично с жертвите си. Внимавайте, ако предпочитат да комуникират с вас само чрез електронна поща.


-Правите ли проучване? Консултирайте се с местената агенция за защита на потребителите, за да видите дали към компанията, с която сте в контакт, има подадени жалби.


-Не забравяйте, че Western Union препоръчва да не изпращате пари на хора, които не познавате и на които нямате доверие, особено на хора, които никога не сте срещали лично.


Western Union предоставя надеждни начини за изпращане на пари до семейни членове и приятели. Все пак е важно да запомните, че паричния превод може да бъде платен на получателя в рамките кратък период от време, дори и минути и след като парите се изплатят, те не могат да бъдат възстановени от Western Union, дори и ако трансферът е в резултат на измама.


Кампанията за предотвратяване на измами ще се осъществи на национално ниво в периода август 2012 г. - септември 2012, като информационни брошури и плакати ще има във всички офиси на Western Union, ще бъде проведена онлайн и в печатни меди.


За Western Union
Western Union е световен лидер в сферата на паричните преводи. Заедно с Vigo, Orlandi Valuta, Pago Facil и Western Union Business Solutions, компанията осигурява на клиентите си бързи, надеждни и удобни начини за изпращане и получаване на пари по целия свят, както и за плащане на сметки.


Услугите на Western Union, Vigo и Orlandi Valuta се предлагат чрез комбинирана мрежа от близо 510 000 представителства в 200 страни и територии. През 2011 г. компанията е извършила 226 милиона транзакции от потребител–към-потребител в цял свят, като е придвижила $81 милиарда между клиенти и е извършила 425 милиона бизнес транзакции. За повече информация, посетете westernunion.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK