Община Несебър с ново безспорно признание

Съдържание от Имидж Едвъртайзинг. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В класацията на всичките 264 общини в страната, Министерството на финансите отреди трето място на Община Несебър. На първо място по финансов рейтинг е Община Шабла, следвана от Община Челопеч. Четвъртата позиция е за Община Панагюрище.


Класацията е по оценки за първото полугодие на настоящата година в съпоставка с 12 показателя за същия период на миналата година. За разлика от първите две общини, които правят повече или по-малко рязък скок в класацията си /Шабла от 81 на 1 място, и Челопеч от 7 на 2/, Община Несебър показва стабилно и устойчиво развитие, придвижвайки се от 5-то на 3-то място, повишавайки оценката си от 55,34 на 65,74.


Повишаването на рейтинга на Община Несебър е резултат от крайната оценка по всичките 12 показатели, които се оценяват от Министерството на финансите. С резултат от 65,74 Несебър оставя след себе си останалите 261 общини в страната.


Най-открояващата се оценка за Община Несебър е по показателя "Покритие на разходите от местни дейности със собствени приходи", която от 75,18 през 2011г. нараства на 179,71 през 2012. Най-важна е обаче оценката по показателя "Финансова самостоятелност", която нараства от 77,91 на 131,89 /за сравнение- оценката по този показател на Община Шабла е от 87,64 на 110,70/.


Община Несебър е пълен отличник по други два показателя: "Размер на дълга, като процент от собствените приходи и изравнителна субсидия" и "Просрочени задължения като процент от собствените приходи и изравнителна субсидия", тъй като нито има дълг, нито просрочени задължения.
За отбелязване е повишаването на оценката по показателя "Дял на собствените приходи от общите постъпления" от 80,63 на 84,07. Макар и по-малък, ръст има и по показателя "Бюджетно салдо спрямо общите постъпления", чиято оценка нараства от 30,36 на 31,05. Стабилна е оценката и по показателя "Финансова устойчивост", която нараства от 110,12 на 110,35.


Наскоро излезе и справката за събиране на туристическа такса, след която стана ясно, че Община Несебър е събрала с около 500 000 лв. повече такси в сравнение със същата дата от предходната година.


При обявяването на класацията финансовият министър Симеон Дянков заяви, че приложената методика от показатели структурира и консолидира информацията за финансовото състояние на общините и сама по себе си представлява механизъм и своеобразен инструмент за тяхното финансово управление. В същото време министърът обяви, че за общините показали добри финансови резултати ще има допълнителни бонуси. Финансовият контрол обаче ще бъде тотален. На всеки 3 месеца Министерството на финансите ще класира общините с най-добра и най-лоша финансова дисциплина. Всяка община ще се оценява и по критерий за активно усвояване на европари и инвестиране в общинската инфраструктура.


От догодина класацията се обвързва с въвеждането на нов модел на стимулиране и дисциплиниране на общините. "Кметовете, които нямат дългове и управляват най-добре общинските бюджети ще получават допълнителен бонус като процент от субсидията от държавния бюджет", категоричен е Дянков. Освен това стана ясно, че държавата няма намерение да спасява общините с огромни дългове, независимо от какви разцветки са кметовете им.


Второто място в класацията по кредитен рейтинг на общините в България през миналата година и третото място на Община Несебър в настоящата класация доказват за пореден път, че заслуга за челните места има не само финансовата структура на Община Несебър, а целият изпълнителен апарат на общинската администрация, сформиран от кмета Николай Димитров.


В Несебър за тези постижения не се шуми излишно, тъй като се приемат за част от ежедневието. Но признанието за доброто управление на общинските пари от самия министър на финансите в най-мащабната и безпристрастна оценка на общините в Република България е факт, красноречив сам по себе си, който не се нуждае от коментар.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK