Светът се променя, образованието също

Съдържание от Интер Експо Център. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Конгресът за образование и наука ДИДАКТА СОФИЯ започна днес в Интер Експо Център София. Форумът се провежда под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката на Република България г-н Сергей Игнатов и с подкрепата на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.


Ивайло Иванов, управител на Агенция Булгарреклама се обърна с приветствие към участниците в международната инициатива. Той отбеляза, че "участието на авторитетни експерти от Германия, Русия, Румъния и Република Хърватска е знак за желанието на съмишленици от все повече страни да споделят своя опит и виждане за пътя към модерното образование. Дискусиите за "Иновациите в началното и в професионалното образование" ще покажат общата ни загриженост да осигурим качествено образование и жива връзка с практиката на младото поколение. Нашите амбиции и желание са дните на октомври да се превърнат в дни на София като образователен център на Югоизточна Европа."


Президентът на Образователен съюз Дидакта, Германия, проф. д-р Василиос Фтенакис подчерта колко е важно провеждането на най-големия форум в образователната сфера за Югоизточна Европа да бъде в България. "Светът се променя, образованието също. Затова имаме нужда от промяна. Смяната на парадигми води до необходимостта от образователни системи, които имат за задача укрепването на децата. Предстои ни пълна подмяна на цялостната архитектура на образованието" заяви той.


Заместник-министърът на образованието , младежта и науката Милена Дамянова откри официално събитието подчертавайки, че качеството на образованието в една държава зависи преди всичко от способността на системата да реагира съобразно новите тенденции от една страна на учениците, на децата и от друга страна на пазара на труда. "България има изключително добри традиции в професионалното образование. Знаете, че тази година честваме и 130г. от създаването на първата детска градина. Колкото по-рано успеем да превърнем детското любопитство в устойчив интерес и желание за учене, толкова след това резултатите от обучението ще бъдат ефективни, а това от двоя страна ще рефлектира върху пазара на труда."


Поздравителен адрес бе прочетен и от г-жа Ваня Кастрева, началник на Регионален инспекторат по образованието, София.


През двата дни участниците ще представят нови подходи, модели и добри практики, свързани със: образователните програми и ранното образование в променящия се технологичен свят; партньорството "бизнес-професионално образование" и модернизацията на образователния процес; информационните технологии и електронното обучение и нови подходи при обучението на учители.


В дните на ДИДАКТА СОФИЯ ще бъде предоставяна информация за обучения на ученици и учители, за оборудване на училищни и университетски лаборатории, презентации на "класна стая на бъдещето", интерактивни дъски и др.


Конгресът за образование и наука ДИДАКТА СОФИЯ продължава през 9 и 10 октомври. Входът е свободен.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK