Театърът, телевизията и спортните шампиони влязоха в клас

Съдържание от Медиа Спот. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Учениците от Герман, Горна Малина, Челопечене и 132 СОУ в София имаха специален ден. Вместо редовните им учители, техни преподаватели днес бяха Ники Кънчев (в с. Горна Малина), Христо Терзиев (в с. Герман), Евелина Павлова (в кв.Челопечене) и Митко Илиев (в 132 СОУ). Посещението на известните и вдъхновяващи личности в клас е част от инициативата Седмица на "Заедно в час", реализирана от Фондация "Заедно в час" с подкрепата на VIVACOM, ФПББ и Фондация "Америка за България". Кампанията цели да срещне ученици от редица училища в София и страната с успешни хора и да даде на децата вяра в собствените им способности, независимо от произхода и социално-икономическата среда, в която живеят.


Телевизионната водеща Евелина Павлова посети учениците от 6-ти клас, на учителя на фондация "Заедно в час" Веселина Петрова, в 159-то ОУ "Васил Левски" в кв. Челопечене. В разговора с учениците, Евелина подчерта колко важно е да усетиш какво наистина искаш да правиш. Колкото по-рано разберете това, каза тя, толкова повече време ще имате да му се насладите и ще сте щастливи. Когато правиш нещо, което те вълнува, каза Евелина, ти си щастлив и не го приемаш като работа или някакво бреме, даже и парите не те вълнуват, защото ти го правиш като хоби. Евелина подчерта колко важно е да си казваш, че можеш, "защото когато човек вярва в себе си, той ще постигне много, и нещата за него ще се случат по-лесно и по-бързо."


В " Горна Малина Ники Кънчев преподаде "Час по телевизия", в рамките на който разказа за професията си, как минава един ден на журналиста и кои са нещата, които го вдъхновяват. Учениците от горните класове бяха заинтригувани от това как се става журналист, трудна ли е професията, какви са основните неща, които един млад човек трябва да знае, за да навлезе и да стане наистина добър. Едно от основните послания на Ники Кънчев беше, че човек трябва да е образован и подготвен, да се стреми да знае повече, да намери това, което го вдъхновява и след това да го следва с постоянство и готовност да вложиш много труд и дисциплина в постигането на мечтите си.


В 84 ОУ "Васил Левски" в с.Герман актьорът от Народния театър Христо Терзиев, познат на зрителите и като футболиста от сериала "Етажна собственост" също сподели своя опит и подчерта колко е важно човек да открие това, в което е наистина добър достатъчно рано, за да бъде щастлив. Учениците приеха визитата много радушно и дори изявиха желание да изиграят пред Христо откъс от тяхната пиеса за "Мимето", която са подготвяли след дълги репетиции в рамките на извънкласната си дейност. Няколко от тях изявиха интерес към актьорската професия, докато други споделиха, че са открили своята страст в компютрите и програмирането и планират да кандидатстват в профилирани училища, след като завършат седми клас.


Автомобилният състезател и многократен шампион - Митко Илиев - посети днес учениците в 7ми клас в 132 СОУ, които изучават английски език с учителката по програма "Заедно в час" Юлия Йорданова. Шампионът разказа на учениците как изглежда състезателният автомобил отвътре, колко е важен навигаторът и как развитието на най-бързите автомобили е помогнало за подобрения в нормалните коли, които използваме в ежедневието си. Освен тези интересни факти, той сподели с учениците убедеността си, че най-важното е да бъдеш добър човек - не само към познатите и приятелите си, но и към непознатите, а също да работиш упорито и дисциплинирано, за да бъдеш истински успешен - било то в спорта или друга сфера.


По време на Седмицата ще се състои и благотворителен "Търг на звездите," в партньорство с Български форум на бизнес лидерите. Участниците в него ще наддават за 2 часа от времето на известни личности – Левон Хампарцумян, Христо Гърбов, Мария Илиева, Йордан Йовчев и др. Подобен формат се организира за първи път у нас и цели да привлече средства в подкрепа на дейността на учители по програма "Заедно в час", които преподават на ученици от затруднени общности и с ниски учебни постижения.


Събитието се организира с подкрепата на фондация "Помощ за благотворителността в България" /ФПББ/ по програма "Да постигнем повече!", финансирана от фондация "Америка за България" и Виваком.


Повече информация може да бъде намерена на zaednovchas.bg/week

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK