Над 30 000 лв. събра благотворителният "Търг на звездите" на фондация "Заедно в час"

Съдържание от Media Spot. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Над 30 000 лв. бяха събрани на първия благотворителен "Търг на звездите", организиран от Фондация "Заедно в час" и Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ), в партньорство с Българска асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР). Подобно събитие се организира за първи път у нас и имаше за цел да привлече средства в подкрепа на дейности на млади, мотивирани учители по програма "Заедно в час", които преподават на ученици от затруднени общности и с ниски учебни постижения. Мисията на Фондация "Заедно в час" е да осигури достъп на всяко дете в България до качествено образование, като насърчава и подготвя способни и амбициозни млади хора да бъдат вдъхновяващи учители и лидери в нашата образователна система и общество.


Участниците в търга наддаваха за 2 часа от времето на известни личности или утвърдени бизнес и обществени лидери. Сред тях бяха главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян, актьорът Христо Гърбов, олимпийският медалист Йордан Йовчев, певицата Мария Илиева, Соломон Паси, посланикът на Великобритания Джонатан Алън, посланикът на Южноафриканската република Шийла Камерър, ТВ продуцентът Магърдич Халваджиян и др. Най-оспорвано беше наддаването за поп-дивата Мария Илиева, основателя на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси, посланика на ЮАР Шийла Камерър и банкера Левон Хампарцумян. Всяка от известните личности, чието време купиха участниците в търга, ще предостави своята професионална експертиза, артистични и други умения и знания на заплатилите най-високата цена – като обучение на екипа, консултация по конкретен казус от бизнеса, участие в събитие или друга форма.


Най-активният участник в наддаването беше Ивайло Пенчев – основател и изпълнителен директор на българската компания Walltopia – световен лидер в проектирането и изработката на стени за катерене. Освен него, два часа от времето на звездите купиха също Зоя Паунова – изп. директор на "Астра Зенека България", Ираван Хира – ген. директор "Хюлет – Пакард" – България, Мария Шишкова – председател на БФБЛ, Николай Христов – директор на "Челопеч майнинг", Десислава Тельокова – директор на фондация "Америка за България", регионалният мениджър на "Индезит" за България и Балканите Алена Георгиева, Диляна Стоянова от Уникредит Булбанк и др.


Изпълнителният директор на фондация "Заедно в час" Евгения Пеева благодари на всички участници в търга, като заяви, че когато всеки ден вижда толкова много хора покрай себе си, които искрено вярват и горещо подкрепят идеята всяко дете в България да има достъп до качествено образование, й дава сили да работи безотказно с младите специалисти - участници в програмата за учители-лидери – независимо от сериозните предизвикателства, които срещат в ежедневната си работа. По думите й резултатът от търга е надскочил очакванията, но това показва какво значение отдават бизнес лидерите на основата на доброто образование, което всеки получава в училище.


Благотворителният "Търг на звездите" беше част от проявите по време на кампанията Седмица на "Заедно в час", от 15 до 19 октомври 2012 г. През това време известни личности и утвърдени лидери от различни сектори посетиха класните стаи на ученици, с които работят млади специалисти, подбрани и подготвени за учители по програма "Заедно в час". Целта на Седмицата бе да привлече вниманието на широката публика към икономическите и социални проблеми, произлизащи от неравния достъп до качествено образование у нас, и да мотивира изявени и успешни хора да се ангажират с разрешаването на тези проблеми.


В момента 55 млади учители работят с близо пет хиляди ученици от 34 училища в цялата страна. Резултатите от труда им показват, че дори децата с най-големи пропуски и ниска мотивация могат да наваксат бързо и да намерят смисъл в образованието, когато са ефективно подкрепени и насочени. Целта е в предстоящата година да бъдат обучени още 60 такива учители, за да подпомогнат напредъка на най-нуждаещите се ученици в страната през 2013-2015 учебна година.


Благотворителният "Търг на звездите" беше организиран с подкрепата на фондация "Помощ за благотворителността в България" /ФПББ/ по програма "Да постигнем повече!", финансирана от фондация "Америка за България", с основното партньорство на VIVACOM, подкрепата на HP, Нестле България, ЧЕЗ България и ГлаксоСмитКлайн и медийните партньори Нова телевизия и Jobs.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK