Десетият поред OpenFest ще се проведе на 3 и 4 ноември в СТЦ Интерпред

Съдържание от Фондация Отворени Проекти. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На 3 и 4 ноември 2012 г. за юбилейния десети пореден път ще споделим свободата с OpenFest 2012. Ежегодният фестивал на свободната култура, свободния софтуер и свободното споделяне на знания за трета година ще се проведе в бизнесцентър "Интерпред" в София.


Програмата на OpenFest 2012 (openfest.org) отново ще включва лекции на разнообразни теми.


Своето участие вече потвърдиха петима чуждестранни лектори.


Браян Дол и Ник Хенгевелд от GitHub, ще разкажат за най-голямото хранилище за софтуерен код в света. Създаден като мястото за споделяне на код и съвместна работа с приятели, колеги, съученици и т.н., в момента го използват над 2 милиона души, за да творят заедно.


Харалд Велте, добре познат на общността на свободния софтуер като хакер на Linux кернела и с активността му по налагането на GNU General Public License (GPL), ще говори за Osmocom.org - колекция от проекти със свободен и с отворен софтуер в областта на мобилните комуникации. Една от основните цели на Osmocom (Open Source Mobile Communication) e да помогне на заинтересуваните инженери и студенти, като им даде практически опит в системи (GSM/GPRS, TETRA, DECT, GMR и др.), за които обикновено четат само в книгите.


Влатко Костуряк от Хърватска ще говори за OpenVAS - набор от мощни инструменти за сканиране за уязвимости и тяхното управление. Неговият сънародник Тонимир Кисасонди ще направи интересна презентация за това как могат да се използват публични услуги като Google Search за злонамерени действия.


Традиционните за OpenFest прояви, като BSDcon, LPI изпит и специалния щанд на издателство O'Reilly Media, както винаги имат своето запазено място в програмата на конференцията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK