Изложба срещу трафика на хора STEP 2 FREEDOM на Моста на влюбените в София

Съдържание от proximitysofia. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В рамките на шестата поредна информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, специална изложба STEP 2 FREEDOM ще представи гледната точка на младото поколение към този глобален проблем на Моста на влюбените до Националния дворец на културата в София в периода 25 октомври – 11 ноември 2012 г.


Изложбата е съвместна инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка. Събитието се осъществява в партньорство със Столична община. Инициативата цели да повиши информираността на обществото по проблема и да напомни, че никой не е застрахован, а мащабите на това престъпление са огромни.


В изложбата са включени 58 плаката, които дават творческата гледна точка по проблема с трафика на хора на студенти от департамент "Изящни изкуства" на НБУ и на Джуди Бойл, създателката на международния проект The NO Project. В изложбата са включени и визии от различни информационни кампании на НКБТХ. Това е своеобразно продължение на оригиналната изложба FREE ME, която се състоя през юни 2012 г. и на която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения, изработени специално за изложбата от студенти от НБУ, както и произведения, част от проекта The NO Project.


По предварителни данни Европейската комисия докладва, че 76% от жертвите на трафик на хора в ЕС са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. От своя страна Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души. В България само за първите 6 месеца на 2012 г. са идентифицирани 337 жертви, а за миналата година броят е 541.


Пощенска банка беше официален партньор на Националната комисия за борба с трафика на хора в тазгодишната информационна кампания с фокус върху превенцията на сексуалната експлоатация на жертви на трафика на хора.


Банката е една от малкото бизнес организации, която в последните години се включва проактивно като партньор в националните информационни кампании за борба с трафика на хора. Това става именно чрез международния проект The NO Project, чиято реализация в България започна по инициатива на банката през лятото на 2012 г.


От години финансовата институция развива проекти за корпоративна социална отговорност, с които доказва своята непрестанна ангажираност към младите хора у нас. Ангажимента си към борбата с трафика на хора финансовата институция заяви твърдо с реализацията именно на международния проект The NO Project. Проектът се осъществи с официалното партньорство на НКБТХ и Нов български университет.


В рамките на The NO Project банката организира поредица образователни срещи с възпитаници на НБУ, Националната гимназия за изящни изкуства "Илия Петров" и Американския колеж в София. Лектор на новаторските семинари, на които бяха използвани изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии, беше г-жа Джуди Бойл, създател на The NO Project, която пристигна в България благодарение на Пощенска банка.


Кулминацията на реализацията на The NO Project бе оригиналната изложба FREE ME, в която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения на студенти от НБУ, посветени на борбата с трафика на хора. Оригиналните творби разгледа лично г-н Цветан Цветанов, вицепремиер и председател на НКБТХ, който благодари за реализирането на подобен пилотен проект в България и изрази увереността си, че двете институции ще продължат да си партнират успешно в подкрепа на борбата с трафика на хора в страната.


Според данни на НКБТХ през 2011 г. в България са регистрирани 541 жертви на трафик. Значителна част от тях (448 души) са жени. При 404 случая основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация, следват трудовата експлоатация – 91 случая, и трафикът с цел продажба на новородено дете – 29 случая.


The NO Project е независима инициатива, която цели създаване на информираност и критично мнение по проблема с трафика на хора. В България тя се осъществява изцяло с подкрепата на Пощенска банка. Проектът е специално насочен към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии. The NO Project цени техния потенциал да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. Повече за проекта можете да откриете на www.thenoproject.org.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK