Българо-гръцки проект "SINERGIA" по ФАР-ТГС чака одобрение

Съдържание от Община Ивайловград. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Българо-гръцкият стратегически проект за превенция от наводнения с работно заглавие "SINERGIA"от Програма ФАР за трансгранично сътрудничество вече е внесен за одобрение. Работата по проекта стартира в началото на октомври, когато кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова инициира среща с представители на гръцката Община Софлу.


Шанс да бъдат финансирани по ФАР-ТГС имат само стратегически проекти, които обединяват усилията на няколко реципиента. Това е една от ключовите причини в окончателния вариант на проекта да участват Областна администрация Хасково, българските общини Ивайловград и Свиленград и гръцките общини Софлу и Орестиада.


Областна администрация Хасково участва в "SINERGIA" с проект за система осигуряваща ранно предупреждение за възможни наводнения. Община Ивайловград е насочила усилията си към корекция и укрепване на коритата на реките Арда и Бяла. В корекция и укрепване на коритата на реки са се фокусирали и Общините Свиленгард и Софлу. Поради по-късното присъединяване към проекта на Община Орестиада тя участва с меки мерки.


Сумата за която кандидатства Община Ивайловград е 1 500 000 евро. Максималната стойност на субсидията е 6 000 000 евро.


Процедурата за кандидатстване беше отворена за съвсем кратък период от време през октомври тази година, като едно от задължителните условия беше България да бъде водеща страна.


Благодарение на ФАР-ТГС Община Ивайловград получи шанс да реши проблемите свързани със заплахата от наводнения в дъждовните периоди на годината.


След наводненията от февруари тази година общината кандидатства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии с проекти за укрепване на дигите на помпените станции край селата Одринци, Меден бук и Славеево и почистване на речното корито на Бяла река. Комисията обаче приоритетно финансира справянето с тежките последици от наводнението в село Бисер, Свиленград, Любимец и земетресението в Перник.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK