40 процента от децата със слухови увреждания не разбират добре какво е агресия

Съдържание от АРДУС. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

40 процента от децата със слухови увреждания не разбират добре какво е агресия. Това стана ясно днес на конференция, в подкрепа на създаване на неагресивна учебна среда. Организатор на събитието беше Асоциацията на родителите на деца с увреден слух /АРДУС/, която е провела мащабно проучване сред деца и младежи със сензорни и слухови увреждания относно възможността им от адаптиране и интеграция в образователната система и начините за превенция на агресията.


Изследването е реализирано в рамките на проект Вайълет /VIOLET/, който има за основна цел да подпомогне интегрирането на тежкочуващи деца и деца с кохлеарни импланти в училищната среда. VIOLET e бил изпълнен в продължение на 2 години в 11 града в България и Великобритания.


Един от основните изводи от изследването е, че агресията е предизвикана от лоша комуникация, а не е природна даденост. Според данните на проучването равен е броят на децата, които имат придобито или наследствено увреждане, като най-честата причина за придобитото увреждане на слуха е употребата на антибиотици. Повечето от децата, които са обект на агресия от свои съученици, заради своята дисфункция, не споделят за нея и не реагират по никакъв начин, но преживяват подобни ситуации. Всички деца, сред които е било проведено изследването, се интересуват от извънкласни дейности и имат желание и стремеж за социализиране и разширяване на социалните си контакти, показват данните от изследването.


Проучването е обхванало и деца от целевата група във Великобритания, съобщиха Ленъкс Адамс и Шийла Кук - представители на Кралски колеж за незрящи от Обединеното кралство, партньор на проекта. Според тях VIOLET е бил много полезен, защото е показал на практика как трябва да се работи за успешното интегриране на тези млади хора в училище. Те дадоха пример с апробирането на методика по самоотбрана за деца със зрителни и слухови затруднения, която е била на базата на спорта сумо. Много добър резултат е дала работата на принципа на личното преживяване в рамките на ролеви игри, в които психодрама терапевти са поставяли участниците в различни ситуации и след това са давали препоръки за правилно поведение за избягване на агресията.


В рамките на проекта екипът на VIOLET се е ориентирал към няколко основни теми за разработване на методики, насърчаващи интегрираното образование и работещи в посока превенция на агресивно поведение, обясниха Мария Маринова – ръководител на проекта и Мария Кръстева – председател на АРДУС. По думите им, сред тях са самоотбрана, арт терапия и психодрама, основни юридически познания, управление на конфликти и изграждане на социални умения.
В събитието се включи световната шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, която отбеляза, че темата за превенцията на агресията е обща. По думите й най-слабите членове на обществото са децата, а към тези, които имат слухово или зрително затруднение, трябва да се подхожда със специално внимание. Според нея спортът дава възможност да бъдат туширани различията, като освен това изгражда и пълноценни личности.


Спортистите близнаци Христо Петков и Пламен Петков, от Спортната федерация на глухите, разказаха, че тренират воейбол, като дори имат участия и спечелено второ място на Европейско първенство. Миналата година двамата са участвали на Световното първенство по футбол в зала /футзал/, където са спечелили почетното четвърто място.


В конференцията се включи също и Пенка Иванова - директор на дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерството на образованието, младежта и науката.


В залата за събитието беше обособен и специален тепих, на който се състоя демонстрация по карате за самоотбрана, организирана от спортен клуб "Ронин". От клуба са участвали проекта VIOLET с апробирането на методиката по самоотбрана в различните училища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK