Основни тенденции при кредитите за домакинства през 2012 г.

Съдържание от УниКредит Булбанк. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Една от основните тенденции, наблюдавани през 2012 г., е приближаване на лихвените нива по ипотечни кредити в лева и евро и увеличаване на броя отпуснати ипотечни кредити в лева спрямо тези в евро.


Средният размер на ипотечните кредити намаля от 75 хил. лв. през 2011 г. до 68 хил. лв. през миналата година. Това е резултат от продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години, както и понижаване на цените на имотите. Високата безработица и ниските доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост.


През 2012 г. се запази средният срок, за който се теглят ипотечните кредити - 22 години. Поради по-ниските доходи у нас, голяма част от клиентите продължават да теглят кредитите си за дълъг срок, за да облекчат месечния си бюджет с по-ниски месечни вноски.


През миналата година наблюдаваме запазване на средния размер на изтегления потребителски кредит в размер на 12 500 лв., както и средно на срокът, за който той се изплаща – 8 години.


Въпреки че годината беше трудна, все пак беше отчетен минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 г.


С раздвижването на пазара на имоти, голям интерес през 2012 г. се наблюдаваше при кредитите в евро с фиксирана лихва като нов продукт предлаган на пазара, следвани от кредитите с атрактивни плаващи лихвени проценти в лева. Фиксираната лихва в евро е предпочитан продукт от клиентите в условия на икономическа криза.


През 2012 г. сделки с имоти, финансирани с ипотечен кредит, се осъществяваха основно в областните градове. Спадът на пазара на имоти засегна предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите и търговските площи, докато при жилищния пазар се наблюдаваше активизиране на купувачите. През 2012 г. търсенето на жилища в средния ценови сегмент се засили за сметка на ниския сегмент. Очакванията са тенденцията да се запази и през тази година.


Съобразявайки политиката си на кредитиране с нуждите на клиента и конкурентната икономическа обстановка, през 2102 г. УниКредит Булбанк отчете нарастващ пазарен дял до 15.7%, с което утвърди позицията си на лидер в кредитирането на клиенти. Пазарният дял на банката при кредитите на граждани и домакинства е в размер на 13.3% при годишен ръст на пазара от -1.3%. Пазарният дял на ипотечните кредити е нараснал с 0.6% и е в размер на 17.7% при годишен ръст на пазара от -0.3%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK