Изложба живопис на Милчо Костадинов в галерия "Астри"

Съдържание от галерия "Астри". Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Произведенията, представени в изложбата са работени през 2011 и 2012 и са разделени в два цикъла - актова живопис и софийски пейзажи.


Актовата живопис присъства с поредица от женски образи, които привличат не толкова с голотата, колкото с характер, изразен чрез нея - на модела и на художника.


Всяко платно е много лично; като че ли художникът е синтезирал чисто творческите си търсения с тези на личността си. На моменти плътта е изграждана съвсем леко, с тънки слоеве силно разредени бои; изглежда съвсем като акварел. В следващите боите се сгъстяват, като изстъргани от палитрата са и хвърлени върху платното. Някъде боите се стичат, на друго място детайлът е съвършен.


Топлината на телата е почти осезаема. Ръката, която придържа тежката коса всеки момент ще се разтвори и косите ще се разпилеят по гърба; устните ще изпуснат цигарения дим; обърнатият гръб ще се извърне и разговорът ще продължи… Предизвикателни в младостта си, артистични, интелектуални или умиротворени на прага на зрелостта, образите са живи и смислени.


Забележителното е, че подходът към градските пейзажи е аналогичен; усещането е, че наблюдаваме "портрета" на отделна сграда или улица. Къщите са изпълнени с обитатели, в задните дворове между кооперациите се чуват звуците на ежедневието, трамваите подрънкват по булеварда и неволно се усеща атмосферата на града от 60-те години.


Изложбата е представена в Галерия "Астри", София, ул. "Цар Самуил" 34 до 26 февруари: www.astrygallery.com/program.php


Милчо Костадинов. Роден е 1977 година в Бургас. Завършва Художествената академия в класа на акад. Светлин Русев. Изминалите от тогава 12 години са години на самостоятелни търсения в посоката на импресионизма. Днес Милчо Костадинов е художник със свой облик и характер, разпознаваем и ценен. Представял е изкуството си в София, Люксембург, Истанбул.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK