"Рено-Нисан" и УниКредит създават специализирана банка за автомобилната индустрия в Русия

Съдържание от ABC Design & Communication. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Концернът "Рено-Нисан" и УниКредит се договориха за създаването на специализирана банка за автомобилната индустрия в Русия. Тя ще предлага широка гама от финансови услуги на клиентите и дистрибуторите на марките Рено, Нисан и Инфинити в страната.


Смесеното предприятие ще бъде под контрола на "Рено-Нисан", който ще има дял от 60%. УниКредит ще участва като квалифициран миноритарен инвеститор с дял от 40%. Създаването на пряко контролирана финансова платформа има за цел да затвърди в още по-голяма степен конкурентната позиция на концерна на руския автомобилен пазар, който се очаква да продължи да се развива динамично през следващото десетилетие.


Русия е ключов пазар за "Рено-Нисан". През 2012 г. в страната са продадени рекордните над 2.9 милиона нови автомобили. А през изминалата година концерна също е отчел рекордни продажби от 352 808 автомобила (Рено - 189 852, Нисан - 153 747 и Инфинити - 9 209), съответстващи на пазарен дял от 12%.


Русия е основен пазар също и за УниКредит. В страната групата оперира чрез свое дъщерно дружество, което присъства на пазара от 1989 г. Чрез създаването на специализирана банка за автомобилната индустрия УниКредит цели да увеличи бизнеса си в сферата на банкирането на дребно в Русия.


Чрез новото смесено дружество "Рено-Нисан" и УниКредит ще продължат да развиват успешното си дългогодишно сътрудничество, което датира от 2007 г. чрез търговско споразумение между двете компании.


Концернът и УниКредит си партнират и в други страни от Централна и Източна Европа като Чехия, Словакия, Хърватия и Унгария.


За осъществяването на проекта са необходими разрешителни от регулаторните органи, за които в момента се подават необходимите документи. Очаква се смесеното дружество да заработи до края на 2013 г.Зa концерна "Рено-Нисан"
Концернът "Рено-Нисан" е стратегическо партньорство между френската компания Рено и японската Нисан, които съвместно продават всяка десета кола в световен мащаб. Продажбите за 2012 г. на тези компании, стратегически партньори от 1999 г., са 8.1 милиона автомобили в близо 200 държави. Освен с "Автоваз" в Русия, концернът работи в стратегически сътрудничества с автомобилопроизводители, сред които са германският Daimler, китайският Dong Feng и индийският Ashok Leyland.


Зa УниКредит
УниКредит е водеща европейска търговска банка с утвърдени позиции в 22 държави. Нашата глобална мрежа обхваща близо 50 пазара с над 9 400 филиала и над 158 000 служители (към 30 юни 2012 г.). В региона на ЦИЕ УниКредит управлява най-голямата международна банкова мрежа с над 3 700 филиала. Групата е застъпена в Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката Република, Естония, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Казахстан, Киргизстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK