Печалбата на УниКредит в Централна и Източна Европа нарасна с 4% през 2012 г.

Съдържание от ABC Design & Communication. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Мерките за намаляване на разходите и фокусът върху управлението на рисковите активи са сред причините за доброто представяне на банката в трудната икономическа среда.


Брутната печалба на УниКредит в Централна и Източна Европа нарасна с 4% до 3.5 млрд. евро през миналата година. Само за четвъртото тримесечие на 2012 г. финансовият резултат на групата в региона се е увеличил с 15.4% до 960 млн. евро. Сред причините за доброто представяне на италианската банкова група в ЦИЕ са стабилните приходи и инвестициите в ключови за УниКредит пазари в региона.


Нетната печалба на УниКредит за 2012 г. е в размер на 865 млн. евро. Брутният положителен финансов резултат достига 10.1 млрд. евро, което е ръст от 5% на годишна база. Повишението се дължи на цялостната политика на банковата група за съкращаване на разходите, които са се свили с 3% през 2012 г. до 15 млрд. евро.
"Днес УниКредит е по-добре позиционирана спрямо година по-рано, както по отношение на цялостните си финансови резултати, така и по отношение на капитала и ликвидността. Ние сме готови за предизвикателната 2013 г. Резултатите на УниКредит се подобряват независимо от трудностите в глобалната икономика. Доброто представяне на групата се дължи на мерките, заложени в Стратегическия ни план, мерките за намаляване на разходите и фокусът ни върху управлението на рисковите активи", коментира Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на УниКредит.


Основният капитал от първи ред Core Tier 1 на групата е 10.84%. Първичният капитал показва способността на банковата група да подсигури дейността си по кредитиране, търговия с финансови инструменти и т.н. След успешното увеличение на капитала в началото на 2012 г. УниКредит стана най-добре капитализираната италианска банка и отговори на завишените изискания за капитал, валидни за системно важните банки, към които УниКредит принадлежи.
Бордът на директорите на УниКредит взе решение да разпредели дивидент от печалбата си за 2012 г. в размер на 9 цента на акция.


Как се представи групата накратко:


През 2012 г.:


Нетна печалба – 865 млн. евро;
Приходи – 25 млрд. евро;
Оперативни разходи – 15 млрд. евро;
Брутна печалба – 10.1 млрд. евро;


През четвъртото тримесечие на 2012 г.:


Нетна загуба – 553 млн. евро;
Приходи – 5.7 млрд. евро;
Оперативни разходи – 3.7 млрд. евро;
Брутна печалба – 4.6 млрд. евро.


Регионът на Централна и Източна Европа е ключов за цялостното представяне на УниКредит. За да оптимизира дейността си в ЦИЕ групата намалява присъствието си в някои страни и увеличава инвестициите си в ключови пазари.


Като част от стратегическия план, обявен в края на 2011 г., дейностите на УниКредит в Балтийските страни се съсредоточават в Латвия. Централизацията се очаква да приключи в средата на 2013 г. В момента в Балтийските страни групата е представена с една централа в Латвия, два клона в Естония и два корпоративни филиала в Литва. УниКредит ще продължи да обслужва клиентите си в региона чрез новата централизирана структура в Латвия. В допълнение, отново в изпълнение на Стратегическия план продължава сливането на банките в Чехия и Словакия.


В същото време в Русия концернът "Рено-Нисан" и УниКредит се договориха за създаването на специализирана банка за автомобилната индустрия. Тя ще предлага широка гама от финансови услуги на клиентите и дистрибуторите на марките Рено, Нисан и Инфинити в страната. Очаква се смесеното дружество да заработи до края на 2013 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK