Онлайн каталог предлага търсене в почти 2 млн. библиографски записа

Съдържание от Медиа Спот. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Случвало ли ви се е да търсите книга за изпит в университета и да не можете да я откриете? В първата библиотека, в която проверявате за наличносттаѝ, се оказва, че някой преди вас вече я е взел. Във втората служителката е сигурна, че е налична, но просто не успява да я открие. И така в няколко поредни библиотеки, докато накрая се доберете до заветния материал. Може би подобна ситуация е наистина позната на част от поколението на завършилите висше образование в последните 15 години. Трябва да признаем, че в последно време доста от библиотеките станаха по-модерни и привлекателни места, но това за съжаление не улесни особено процеса на търсене на интересуващите ни заглавия. И тъй като интернет вече е наистина част от ежедневието на всеки от нас, една онлайн базирана система вече позволява да разберем къде точно се намира търсеното заглавие сред почти 2 милиона библиографски записа. Става дума за Сводния каталог НАБИС, проект на Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" (www.nalis.bg).


Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и онлайн достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси, до предоставяните от тях услуги и до техните дигитални колекции през общ онлайн портал. Засега 27 библиотеки са се включили в проекта (три учредителки, три асоциирани членове и един чуждестранен сътрудник), като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява. "До този момент не беше възможно извършването на подобно търсене в българското интернет пространство. Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени, преподаватели, студенти и специалисти във всекидневната им работа, е трудно и отнема много време. Проектът за Сводния каталог НАБИС решава тези проблеми буквално с един клик, затова неслучайно избрахме и "Клик към знанието" за наше мото ", разказва Събина Анева, зам. – директор на Фондация НАБИС. "Живеем във време, когато технологичните постижения постоянно навлизат в изследователската работа и обучението, когато нараства потребността от качествени информационни услуги, при все по-силна конкуренция между различните научни и образователни институции и ние трябва да бъдем максимално адекватни на тези тенденции – Сводният каталог отговаря на тези изисквания", смятат ще от фондацията. Те са доволни, че когато стартират с проекта за създаване на национална академична библиотечно-информационна система през 2009 г., проектът печели доверието на фондация "Америка за България" и тя решава да го финансира. За четирите години от неговото развитие, до момента екипът е работел приоритетно по създаване на информационната система и интегриране на ресурсите на присъединилите се към проекта академични библиотеки в страната. Мрежата вече е отворена към всички желаещи да се присъединят академични, университетски и технологично готови за това обществени библиотеки.
Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Американския университет в България. В съвета на експертите на фондацията участват зам.- директорът на Бодлеанската библиотека в Оксфордския университет Ричард Овъндън, директорът на университетската библиотека в Харвард и професор в същия университет Робърт Дарнтън, а до неотдавна и Диана Маркъм от Конгресната библиотека на САЩ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK