Галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио разкрива магията на театъра в нова изложба

Съдържание от ABC Design & Communication. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Изложбата "Махина – тайни от Кутията" е шестата, на която галерията е домакин. Откриването е на 25 март – два дни преди международния ден на театъра.


Галерия УниКредит Студио открива нова изложбата в своето арт пространство – "Махина – тайни от Кутията". Авторката Огняна Серафимова е носител на специалната награда на фондация "Стоян Камбарев" и УниКредит Булбанк, присъдена й за сценографията към постановките "Куклен дом" и "Посещение на бащата" на режисьора Крис Шарков.


Името на изложбата "Махина – тайни от Кутията" подсказва на зрителите, че ще могат да се докоснат до магията на театъра, надниквайки зад кулисите. Deus ex machina на латински език означава "бог от машината" и е калка от гръцкото "από μηχανής θεός", (произнасяно "апо механес теос"). Произлиза от древногръцкия и римския театър, когато някой бог или повече богове били спускани с помощта на кран (механе) на сцената, за да сложат край на безизходна ситуация. И така, "бог идва от машината".


"Махина – тайни от Кутията" проследява творческите търсения на Огняна Серафимова в областта на сценографията, пърформанса, живописта, инсталацията и интерактивния костюм. Авторката представя снимки от постановки, костюми и свой художествени произведения.


Сред представените театрални проекти в УниКредит Студио са "Крал Лир" на Пловдивския Драматичен театър "Николай Масалитинов" и "Вълшебното огниво" на Варненския куклен театър. И двете постановки са номинирани за Наградите Икар 2013.


Огняна Срефимова е завършила Национална художествена академия със специалност "Сценография" през 2007 г. Две години по-късно взима и магистърска степен "Сценография за куклен театър" през 2009. Възпитаник е на Национално училище по изкуствата "Добри Христов", Варна. В творческата си биография тя има 14 театрални и филмови проекти, участие в над 10 общи изложби и 7 номинации и престижни награди.


Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио беше открита през януари 2012 г. Изложбата "Махина – тайни от Кутията" е шестата, на която галерията е домакин.


България беше избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото УниКредит Студио след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.


Изложбата "Махина – тайни от Кутията" е отворена за публиката от 25 март до 25 април 2013 г., без вход.
Галерия "УниКредит Студио"
София, ул. "Княз Ал. Батенберг 1" 12


Работно време на галерията:
10:00 - 18:30 часа от понеделник до петък
10:00 - 17:00 часа в събота
Вход свободен

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK