Изложба "Мечът на Севт III" в Националния археологически музей

Съдържание от ABC Design & Communication. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Изложбата "Мечът на Севт III" ще покаже за първи в София реставрирания меч на тракийския владетел от IV век пр.Хр., както и част от неговото въоръжение, открити през 2004 г. от известния български археолог Георги Китов.


За първи път след 2300 години оръжието на един от най-известните тракийски царе ще бъде показано в неговия цялостен вид – реставрирано с финансовата подкрепа на УниКредит Булбанк.


До 8 май гостите на Национален археологически музей София ще могат да видят и част от въоръжението на Севт III – бронзовите му наколенници, шлемът с изписаното име на владетеля, златни апликации от въоръжението му, както и от конската амуниция, намерени в могилата "Голямата Косматка" в Долината на Тракийските царе, край Казанлък.


След края на изложбата в Археологическия музей УниКредит Булбанк ще предаде мечът на Севт, на представителите на казанлъшкия исторически музей "Искра", за да заеме той своето място в постоянната му експозиция.


Севт III е тракийски владетел от 330 г. пр.н.е. до 300 г. пр.н.е. и последният голям владетел на Одриското царство. Предполага се, че гробът му е в тракийската гробница "Голяма Косматка" край днешния град Шипка.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK