Повече от половината работодатели биха назначили човек, болен от хемофилия

Съдържание от V-consulting. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

52% от работодателите биха назначили в компанията си човек, който страда от хемофилия. Това стана ясно след представянето на резултатите от социологическо проучване, поръчано от Българската асоциация по хемофилия и проведено от "Ноема". Допитването до мениджърите бе проведено в началото на месец април 2013 година измежду 202 големи, средни и малки частни предприятия на територията на цялата страна.


Ситуацията в момента, обаче, не отговаря на нагласите на бизнеса – само 23% от участвалите в анкетата работодатели заявяват, че имат служители, които страдат от някакъв вид хронично заболяване. Най-много са тези със сърдечно съдови (30%) и заболявания на опорно-двигателната система (22%). Следват ги диабетиците (17%) и страдащите от болести на централната и периферната нервна система (13%). Заетите хемофилици са 4%.


Близо половината от мениджърите признават, че не са запознати с особеностите на тази болест. Тези, които я познават, смятат, че страдащите от хемофилия могат да се реализират успешно на пазара на труда.


"Заради слабата информираност на обществото и в частност на учителите в училищата и възпитателите в детските градини, често хемофилиците са посрещани с неохота, а в някои от случаите им се отказва да бъдат приети. Това в не малка степен се отнася и за работодателите", сподели Виктор Паскалев, Председател на УС на Българската асоциация по хемофилия. "Заетостта на хемофилиците в икономиката е един от най-важните фактори за успешната им реализация. Ролята на Българската асоциация по хемофилия е, от една страна, да помогне на тях и техните семейства да се научат да живеят с генетичното заболяване и да бъдат пълноценни членове на обществото ни, а от друга – да образова институциите и бизнеса какво е това "хемофилия" и защо засегнатите от нея не се различават от вас и мен", допълни г-н Паскалев.


В България от болестта са засегнати около 600 души, от които 100 деца. Заболяването е полово обусловено и е вследствие на мутация в "Х" хромозомата на човека. Затова от него страдат предимно мъже. В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия "А" или "В".


На 17 април светът отбелязва Деня на хемофилията – акт, с който обществото изразява съпричастност към засегнатите от това тежко генетично заболяване. И тази година Българската асоциация по хемофилия организира две събития (в София и Варна) за децата, страдащи от болестта, и техните семейства.За Българската асоциация по хемофилия:
Българската асоциация по хемофилия e неправителствено нестопанско сдружение, учредено от група болни от хемофилия, родители на деца с хемофилия, както и медицински специалисти, ангажирани в сферата на коагулопатиите. В него членуват 122 души от цялата страна. Основната цел на Асоциацията е да защитава правата и интересите на болните с вродени коагулопатии (хемофилия), както и техните семейства, като следи и подобрява нивото на медицинско обслужване, качеството на живот и социалното положение на болните.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK