Димо Алексиев става ментор на отбора на Технически университет – Варна за Shell Eco-marathon 2013

Съдържание от AMI Communications. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Актьорът от Драматичен театър – Варна Димо Алексиев се присъедини към инициативата Shell Eco-marathon. Той ще бъде ментор на студентите от Технически университет Варна, и ще подпомага и мотивира отбора по пътя им към европейския финал на Shell Eco-marathon 2013.


Димо Алексиев се присъедини към каузата на студентите за енергийна ефективност и икономия на гориво в транспорта, защото той лично споделя техния устрем към интелигентен начин на придвижване и чиста околна среда. "Проектът ме впечатли със силно с иновативния си характер, модерната си инженерна мисъл, амбицията да подобри средата, в която хората живеят, и да посрещне световните енергийни предизвикателства на бъдещето. Немалка роля в решението ми да се включа като ментор на Технически университет - Варна има и фактът, че двигател на тази инициатива са младите български таланти. Гордо заставам в подкрепа на студентите и ще се старая да им бъда полезен с лични контакти, опит и мотивация в процеса на конструиране на автомобила на бъдещето", заяви българският актьор.


Пред Димо стои нелеката задача да вдъхнови отбора за достойно представяне в Shell Eco-marathon 2013 и по отношение на тяхната кандидатура за допълнителните награди извън пистата. Сред тях са и обявените вече два нови приза - Енергийно предизвикателство на Shell за студенти и наградата Shell Helix за енергийно ефективна смазочна система. Поставените от Shell Eco-marathon задания провокират студентите да се замислят по глобални въпроси като бъдещето на енергията, развитието на ефективни и по-екологично ориентирани транспортни решения, намаляването на въглеродните емисии и опазването на околната среда.


Димо Алексиев смята, че варненските студенти приемат амбициозните задачи на Shell Eco-marathon като вълнуващо предизвикателство, с което да се справят. Те усилено подготвят своите разработки за допълнителните награди извън пистата и значително напредват с работата по автомобила си.


Тази година студентите от Варна ще се състезават с електромобил, задвижван изцяло с електрическа енергия от градската мрежа. Основната конструкция на купето на автомобила е почти готова и притежава форма, която подобрява аеродинамиката на превозното средство с цел икономия на енергия. Завършени са също спирачната система на колата и нейното задвижване.


Автомобилът ще бъде представен на 29 април 2013 г. в София, заедно с автомобилите за Shell Eco-marathon Европа 2013 на участниците от Технически университет – София и Професионална гимназия по селско и горско стопанство, гр. Чепеларе.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK