Един "Най-добър работодател"- 7 години по-късно

Немечек България – компанията, избрана за най-добър работодател през 2006 г. , приключи успешно проект за повишаване качеството на работната среда. Компанията представи проекта на пресконференция по време на кариерното изложение в Техническия университет – "Стажове 2013".

Един "Най-добър работодател"- 7 години по-късно

© Немечек БългарияСъдържание от Немечек България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Презентацията започна с баница, защото така започва и всеки втори вторник ( ВВВ ) от месеца в Немечек. Въпреки, че е една от най-големите и успешни български софтуерни компании, Немечек запазва младежкия си дух и идеята "да работим, докато се забавляваме, с фокус върху второто". На изложението в Техническия университет тя бе и сред най-интересните за студентите компании като над 100 от тях потърсиха информация за стажантските програми на Немечек.


За проекта, пресконференцията и събитието, разговаряме с Лиляна Томова, отговаряща за развитието на талантите в компанията.


- От какво най-вече се интересуваха младите специалисти на вашия щанд по време на събитието "Стажове 2013"?


Освен от стандартните въпроси за условията на стажа, студентите се интересуват от възможността да останат на постоянна позиция в компанията. Позитивно впечатление прави и интересът им към софтуерните проекти, по които работим в Немечек, както и технологиите, които използваме.


- Каква е политиката ви към младите членове на екипа? Имате ли специални програми за тяхното въвеждане?
Стараем се да осигурим на новите колеги приятелска обстановка, да ги запознаем с вътрешнофирмената култура, така че да се чувстват спокойни, добре приети и все по-ориентирани в "Немечешкия фолклор". Вярваме, че така премахваме бариерите, които обикновено съществуват в съзнанието на един новопостъпил, и му даваме пространство да покаже своите възможности.


За въвеждането на стажантите в работната специфика се грижат ръководителят на съответния екип и менторът, който се назначава на всеки стажант. Като хора с богат опит, те преценяват знанията и уменията на новия ни колега и на тази база пристъпват към необходимите вътрешни обучения по конкретна технология. Полезни се оказват и срещите за споделяне на принципи и добри практики при програмирането и осигуряване качеството на софтуерния продукт. Така стажантът достига по-бързо необходимото ниво на компетентност и е готов да се включи в работния проект, макар и с по-малки задачи в началото.


- С какво мислите, че сте привлекателни именно за студентската аудитория?


Теоретичните знания са изключително полезни, но са само основа. Специалист се става с практика, когато попаднеш в реални бизнес ситуации. В Немечек даваме възможност на студентите да се запознаят с действителната работна обстановка и когато е възможно да работят с реални клиенти, като се учат, както от опита на колегите си, така и от собствените си грешки.


Освен това, Немечек има изключително добра репутация в сектора и дори някой стажант да не остане на работа при нас, проведеният стаж ще бъде негово предимство в търсенето на професионална реализация.


На кариерни събития като това, успяваме да покажем на студентите, макар и бегло - чрез презентация и личен контакт, културата на Немечек, която е много близка до това, на което те са свикнали - приятелска атмосфера, непринудено отношение, инициативност, стремеж да вършиш нещо полезно и стойностно, като в същото време изпитваш удоволствие от работата и се забавляваш. Тази атмосфера прави впечатление на студентите и виждам, че им харесва.


- Могат ли студентите да намерят при вас работодател, толерантен към ангажираността им в университета?


В Немечек уважаваме и подкрепяме инвестицията, която всеки студент прави в своето образование, и се отнасяме към нея с разбиране. Затова осигуряваме гъвкаво работно време, съобразено с тяхната ангажираност в университета - всеки стажант се разбира със своя ръководител на екип за графика, по който ще работи, като разбира се той може да търпи промени.


Какви са изискванията ви към бъдещите стажанти?


Наясно сме, че в университета могат да бъдат набавени знания, които да служат за добра основа за развитие на един софтуерен специалист, но за да се превърнат в умения, те трябва да бъдат приложени на практика. Затова очакванията ни към студентите са да бъдат запознати с базовите принципи за разработка на софтуер, както и да имат основни познания за езици за програмиране като Java, C++ или C#. Разбира се, ако имат някакъв опит в изработката на релевантни курсови работи или лични проекти - това би било в плюс.


- Какви са условията за кандидатстване за стаж в Немечек?


За да кандидатстват за стаж при нас студентите е необходимо единствено да изпратят своето CV на имейл [email protected]. Добре е в писмото или в самото CV да впишат по коя стажантска позиция имат желание да бъдат на стаж. Тези, чиито автобиографии бъдат одобрени, ще бъдат поканени на интервю с ръководителя на съответния екип, което се провежда в изключително неформална атмосфера.


- Кога започват стажантските ви програми и с каква продължителност са?


Пролетната стажантска програма на Немечек е вече в ход, а лятната, за която студентите могат да кандидатстват след средата на Май, ще започне от 1 юли 2013 година. Очакваме техните CV-та до средата на юни месец. Стажът, който предлагаме, е в рамките на 3 или 6 месеца, в зависимост от представянето на стажанта, като след изтичането на стажа, в случай, че взаимно се харесаме - предлагаме и постоянна работа.


По време на събитието представихте и реализирания си проект. Бихте ли ни разказали повече за него?
Основната цел на проекта е подобряване качеството на условията на труд в компанията и адаптирането на управленските процеси към нов подход при регламентиране на труда чрез изграждане на съвременна система от трудови стандарти. Успешната сертификация спрямо OHSAS 18001:2007 гарантира не само спазването на нормативните и законови изисквания по отношение управлението на здравословните и безопасни условия на труд във фирмата, но и повишаването на тяхното качество, както и стимулиране на приноса на служителите към подобряване условията на работа. Общата стойност на разходите по проекта е 57315,79 лв., а процентът на финансиране по гореспоменатата схема е 100%.


Фирма Немечек представи основните дейности, изпълнени във връзка с проекта си в периода Септември 2012 - Април 2013. Те включват изготвяне на анализ на състоянието на трудовата дейност в Немечек ООД, консултантски услуги по внедряване на стандарт по Здравословни и Безопасни условия на труд и сертифициране по стандарт OHSAS 18001:2007 "Системи за управление на здравето и безопасността при работа". Можем да се похвалим, че проектът завърши не само с успешното ни сертифициране, но в доклада си одитиращата организация отбеляза отличните практики във фирмата, които не се срещат често в тази част на Европа.


Един "Най-добър работодател"- 7 години по-късно

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK