"БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ" АД отчете ръст на финансовите си показатели и обяви резултатите от дейността си за 2012 г.

Съдържание от "БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ" АД. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

София, 15-ти май 2013 г. - На провелото се на 14-ти май 2013 г. Общо събрание на акционерите на дружеството бяха приети годишните отчети за дейността на "БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ" АД през изминалата 2012 г.


Общите приходи от дейността за 2012 г. са нараснали с 8% спрямо 2011 г., а ръстът на нетната печалба достига почти 10%. Голям принос за това имат платежните системи – БИСЕРА6 е обработила 3.4% повече междубанкови плащания на обща стойност над 103 млрд. лева при нарастване на средната сума на превод с 9.1%. Ръстът в броя на транзакциите през БИСЕРА7-EUR е над 300% спрямо 2011 г. Обработените от системата БОРИКА през 2012 г. картови плащания възлизат на над 132 млн. броя на стойност повече от 13,3 млрд. лв., което представлява увеличение от 6.3% в сравнение с предходната година. Запазва се тенденцията за увеличаване на броя на транзакциите на ПОС за сметка на намаляването на тегленията в брой на банкомат. Към момента БОРИКА обслужва 25 банки и 2 платежни институции, и 4,462 млн. банкови карти.
Продуктите и услугите, предназначение за бизнеса, също отбелязват ръст. През 2012 г. са издадени със 70% повече нови електронни подписа спрямо 2011 г. Системата за електронно фактуриране eFaktura.bg отбелязва 26,5% увеличение на броя на обработените документи.
Във времената на продължаваща финансова криза и рецесия, "БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ" избра стратегия на бизнес иновации за успешна поддръжка и подобряване на всяка една област от своята дейност. Едната посока е навътре към запазване на сигурността и непрекъсваемостта на системите, а другата посока е навън – към разработване и предлагане на нови услуги за осигуряване на иновативен растеж.


Дружеството разполага с достатъчно технологичен потенциал, човешки ресурс и инфраструктурна готовност, за да разработи иновативни продукти и услуги, които да удовлетворят изискванията на банките за сигурност, достъпност и конкурентоспособност, като същевременно дават възможност за запазване на тяхната идентичност.


Основните акценти в управлението на дружеството през годината бяха насочени към:
- осигуряване на ръст на приходите;
- обновяване на информационните технологии;
- подобряване на управлението и контрола на вътрешните ресурси на дружеството;
- високо качество на услугите и запазване на доверието на клиентите;
- разработване на нови услуги, насочени предимно към физическите лица.


Към значимите достижения в дейността на "БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ" АД през 2012 г. спадат:
- Получаването на лиценз за извършване на дейност като оператор на платежна система БИСЕРА7-EUR с окончателност на сетълмента в евро. За изпълнение на преводните нареждания се използват SEPA платежните инструменти – SEPA кредитен превод и SEPA директен дебит.
- Спечелването на обществена поръчка на Министерство на Образованието и Науката за доставянето на електронни подписи за нуждите на Министерството.
- Спечелването на Обособена позиция 1 "Създаване на регистър за електронна идентичност на потребителите" към проект "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство".
- Разработка на няколко иновативни услуги, изпреварващи развитието на пазара. Те ще бъдат пуснати официално през настоящата година и включват: услуга, която позволява изпращане на пари чрез използване на мобилен телефон и получаването им в брой чрез АТМ; платформа за сигурни мобилни плащания, представляваща надстройка на картовите платформи, която позволява на карто-притежателите да извършват плащания чрез мобилни телефони като допълнителна възможност към съществуващите картови услуги; единна среда за обмен на електронни запори, която ще поддържа електронния обмен на документи между органите по принудително изпълнение и банките.


Добрите резултати за 2012 г. свидетелстват за успешно корпоративно управление на дружеството, което е определящо при реализиране на стратегическите цели, за постигане на дългосрочни и стабилни резултати в полза на неговите акционери, служители, клиенти и обществото като цяло.


Поради изтичане на мандата на Съвета на директорите, Общото събрание на акционерите избра нов Съвет на директорите в следния състав: Румен Симеонов, подуправител на БНБ – председател, Виолина Маринова – заместник председател, и членове: Любомир Цеков, Левон Хампарцумян, Стилиян Вътев, Мартин Заимов, Георги Константинов и Емил Ангелов. На поста Главен изпълнителен директор бе избран Любомир Цеков.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK