Световни учени пристигат у нас на международен форум

Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Световни учени от областта на библиотечното дело пристигат у нас за участие в международния форум "Дигиталната библиотека – технологични и социални проблеми". Организатор на събитието е Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" /ФНАБИС/. Конференцията започва в 9.00 часа на 15 май, в хотел "Шератон", а сред имената на участниците са проф. Робърт Дарнтън - директор на университетската библиотека в Харвард и професор в същия университет, Ан Тортън - директор на Нюйоркската обществена библиотека и Орен Вайнберг - директор на Националната библиотека на Израел.


Форумът ще бъде открит от посланика на Съединените щати, н.п. Марси Рийс. Гостите ще приветстват и Карл Форцхаймър, председател на борда на директорите на Фондация Америка за България, Динчо Кръстев – директор на ФНАБИС и Синика Сипила – президент на Международната федерация на библиотечните асоциации.


Професор Робърт Дарнтън е специалист по история на американската култура и водещ експерт по културна история на Франция от XVIII в. Завършва Харвард (1960), получава докторска степен по история в Оксфорд (1964). Работи като репортер за "Ню Йорк Таймс" от 1964 до 1965 г. През 1968 г. постъпва в Принстънския университет като преподавател по европейска история и получава стипендия "МакАртър" през 1982 г. Той ще участва във форума с лекция на тема "Американската дигиталната обществена библиотека и дигиталното бъдеще от перспективата на Харвад". През 2012 г. Ан Торнтън е назначена за директор "Андрю Мелън" на Нюйоркската обществена библиотека (НОБ). Отговаря за четири от най-известните специализирани библиотеки, което включва грижи за разрастването и опазването на фондовете, за справочните отдели, за образованието, стипендиите, програмите и изложбите в тях, както и за 87 браншови библиотеки. Орен Вайнберг ще говори за влиянието на Израелската дигитална библиотека върху образователната система.


Специален панел във форума е посветен и на дигитализирането на ценни издания и у нас. Със своя лекция "Дигиталната библиотека на Националната библиотека – реалност и мечта" ще участва проф. дфн Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".


По време на форума ще бъде дискутирано бъдещето на книгите и политиката за дигитализиране на ценни и редки издания, както и възможностите за библиотеките и книгоразпределителите да се възползват от т.нар. облачни технологии.


Фондация НАБИС е автор на проекта за създаване на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. До момента 29 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява. Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени, преподаватели, студенти и специалисти във всекидневната им работа е трудно и отнема много време. Проектът за Сводния каталог НАБИС решава тези проблеми буквално с един клик, затова мотото е "Клик към знанието". Проектът е финансиран от Фондация "Америка за България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK