Европейската инвестиционна банка отпуска 110 млн. евро на УниКредит за финансиране на инвестиционни проекти на български фирми

Съдържание от ABC Design & Communication. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Европейската инвестиционна банка отпуска общо 110 млн. евро на УниКредит за финансиране на инвестиционни проекти на малки и средни български компании. УниКредит Булбанк получава финансиране на стойност 60 млн. евро, а УниКредит Лизинг – 50 млн. евро.


Договорите за новите кредитни линии бяха представени официално днес от Майкъл О’Халоран, началник отдел "България, Румъния и Кипър" от страна на Европейската инвестиционна банка, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и Румен Иванчев, изпълнителен директор на УниКредит Лизинг.


"Сегашните договори са продължение на успешното сътрудничество с УниКредит Булбанк и УниКредит Лизинг. Предходните 5 кредитни линии към банката бяха на обща стойност от 200 млн. евро и 80 млн. евро към лизинговото дружество. Средствата бяха успешно усвоени и подкрепени малките и средните предприятия", каза Майкъл О’Халоран.


УниКредит Булбанк ще използва средствата, отпуснати от ЕИБ, за финансиране на инвестиционни проекти и оборотно финансиране на малки и средни предприятия. Кредитите ще бъдат отпускани за срок от 2 до 10 години, а при по-големи инфраструктурни проекти – до 15 години. Финансираните проекти следва да бъдат реализирани за период максимум до 3 години, като за общини и публични предприятия този срок е 5 години. Заемите ще се отпускат при по-ниски лихвени проценти за крайните бенефициенти.


"Предоставянето на допълнителни възможности за финансиране на малките и средните фирми при преференциални условия е изключително важно за развитието на българската икономика", коментира Левон Хампарцумян.


УниКредит Лизинг ще използва кредитната линия от 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка за финансиране на малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители, както и предприятия с персонал до 3000 служители. Секторите, които ще могат да се възползват от по-добри условия, са енергетика, опазване на околната среда, инфраструктура, бизнес развитие, индустрия, туризъм, услуги, промишленост и др. Средствата, предоставени от ЕИБ, няма да могат да се използват за придобиване на определени леки автомобили и луксозни активи, като яхти и самолети.Европейска Инвестиционна Банка


Европейската инвестиционна банка е кредитната институция на Европейския съюз, чиито собственици са страните-членки на Европейския съюз, като банката има за цел да осигурява дългосрочно финансиране за обосновани инвестиционни проекти, които допринасят за изпълнение на целите на политиките на ЕС.


УниКредит Булбанк


УниКредит Булбанк е най-голямата българска банка с активи от 12.7 млрд. лева към края на декември 2012 г. Банката обслужва над един милион граждани и домакинства, частни клиенти, малки и средни предприятия, големи местни и международни компании и др.


УниКредит Лизинг


Като член на УниКредит Груп, една от най-големите финансови институции в Европа, УниКредит Лизинг значително е заздравила и разширила бизнеса си, за да създаде наистина международна лизингова мрежа. С повече от 2 800 служители в 17 държави, в днешно време УниКредит Лизинг е безспорен лидер в разрастващите се пазари на Централна и Източна Европа.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK