Световен ден на хроничните възпалителни чревни заболявания

Съдържание от Росица Чернева

На 19 май 2013 г. от 11 ч. на метростанция Сердика пред Уникредит Булбанк и от 16.30 ч. в Докторската градинка ще бъде отбелязан Световният ден на хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ, Inflammatory Bowel Diseases, IBD).


По света в инициативата ще се включат 28-те пациентски организации, членки на Европейската федерация на асоциациите за болест на Крон и улцерозен колит, както и пациентските организации на САЩ, Нова Зеландия, Израел, Япония, Канада, Австралия, Аржентина и Бразилия.


Инициативата е насочена към повишаване информираността на обществото за заболяванията, подобряване на стандартите за лечение и качеството на живот на хората с подобни заболявания. Както и през 2012 г., денят ще бъде отбелязан с разнообразни мероприятия в отделните страни участнички, насочени към привличане на вниманието на обществото върху проблемите и предизвикателствата, с които се сблъскват пациентите живеещи с болестта на Крон и улцерозен колит в своето ежедневие – вече повече от 2.2 милиона души само в рамките на ЕС и общо над 5 милиона души по целия свят.


В България датата ще бъде отбелязана чрез организиране информационна кампания за по-доброто познаване на тези болести, както и на среща между лекари и пациенти, на която ще бъдат потърсени отговори на проблемите и предизвикателства пред които са изправени в своето ежедневие хората с подобни заболявания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK