УниКредит Булбанк обслужва 80% от италианския бизнес в България

Съдържание от ABC Design & Communication. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

УниКредит Булбанк обслужва 80% от италианските компании с бизнес в България. Това обяви Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк, на конференцията Международен бизнес джобен формат, организирана от Конфиндустрия България с подкрепата на УниКредит Булбанк. Става въпрос за 800 италиански фирми – клиенти на банката, от които малко над 60% са малки и средни предприятия.


"Италия вярва в България и в нейните перспективи за развитие, а големите възможности на вашия пазар чакат да бъдат реализирани", заяви Марко Контичели, посланик на Република Италия в София.


За последните три години кредитният портфейл на УниКредит Булбанк по отношение на италианските предприятия почти се е удвоил. Според Андреа Казини България има своите конкурентни предимства, с които привлича чуждите инвеститори и италианските фирми също се възползват от тези възможности. Сред предимствата на страната ни, които той посочи, са стабилната валута, ниското данъчно облагане, по-ниската цена на труда в сравнение с другите държави в Европейския съюз, по-ниските разходи за услуги, както и стратегическото местоположение на страната ни. За периода 2014-2020 г. общият размер на средствата на Европейския съюз, предназначени за България (макар че сумата все още не е потвърдена) е 15 млрд. евро. Значителна част от тези средства се очаква да бъдат насочени към подобряване конкурентоспособността на малките и средните предприятия.


"Затова е изключително важно да работим в посока намаляване ниската степен на използване на средствата чрез по-голямо участие от страна на банките в подбора и анализа на проектите", коментира още Андреа Казини. Той посочи, разбира се, че нестабилната политическа ситуация от началото на годината, се е отразила както на фирмите, така и на гражданите чрез повишаване на несигурността и недоверието в бъдещото развитие на страната.


Според главния оперативен директор на УниКредит Булбанк събитията от първите месеци на годината несъмнено ще окажат ефект върху нивата на растеж на икономиката през цялата 2013 г. В резултат на това икономистите на банката намалиха прогнозата за растеж на БВП от 1.7% до 1% за тази година. Въпреки това, основните показатели на страната остават стабилни и анализаторите очакват по-значително възстановяване на икономиката да има през 2014 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK