Министерството на отбраната представи първия си проект, спечелен по Оперативна програма "Административен капацитет"

Съдържание от Комуникационна агенция PRoWay. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Проект "Изграждане на информационна система за предоставяне на публичен достъп до пространствените данни и услуги на Министерството на отбраната" – Договор № 12-32-2/18.01.2013 г. беше представен днес, 19 юни 2013 г., на официална конференция в София. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


Това е първият проект, спечелен от Министерството на отбраната по ОПАК.


Форумът беше открит от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев и Моника Димитрова-Бийчър, ръководител на Управляващия орган на ОПАК, Министерство на финансите. "Инициативата за кандидатстването беше изцяло на дирекция "Стратегическо планиране", чийто експерти успяха да подготвят качествен проект", отбеляза ген. Симеон Симеонов. Той подчерта, че за Министерството на отбраната това е уникална възможност за реализиране на нови електронни услуги за гражданите, администрацията и бизнеса.


Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев посочи, че проектът ще допринесе за изграждане на ефективно електронно правителство чрез осигуряване на по-качествени и достъпни услуги. Ще осигури стандартна среда и интерфейс за предоставяне на електронни услуги за геопространствени данни, както и ще даде видимост с какъв фонд от пространствени данни разполага ведомството, съгласно Закона за геодезията и картографията.


Подробности за проекта бяха представени от директора на дирекция "Финанси" на Министерството на отбраната Габриела Пенчева, която е и негов ръководител. Тя подчерта, че проектът е с продължителност 18 месеца и е на стойност 809 036,90 лв. Общата цел на проекта е подобряване на качеството на административното обслужване на гражданите и бизнеса чрез реализиране на информационна система за достъп до пространствени данни. С изпълнението му ще се създадат условия за публичен достъп до електронни услуги за пространствени данни, чиито собственик (държател) е Министерството на отбраната. Ще се осъществи хармонизиране на пространствените данни и осигуряване на оперативна съвместимост на електронния обмен между системата на Министерството на отбраната и Националния портал за пространствени данни, и ще се изпълнят изискванията на директива 2007/2/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за създаване на инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност (INSPIRE).


Информационната система ще бъде обслужвана от Военно-географската служба, която съгласно закона има задължението да изпълнява дейностите по създаване на геоинформационни продукти – карти, схеми, анализи на терена, цифрови данни за местността, снимки от въздуха и друга географска информация за потребностите на целевите групи. Полк. Румен Димитров, началник на Военно-географски център, гр. Троян, представи пред участниците в конференцията историята и функциите на службата, както и проектите, които тя изпълнява. Добрите практики за прилагането на Директива 2007/2/ЕО INSPIRE в европейските страни бяха анализирани в презентацията на проф. д.т.н. Кирил Тенекеджиев и доц. д-р Наталия Николова от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK