Литературният конкурс за спасяването на българските евреи приключи при голям интерес

Съдържание от Имидж Едвъртайзинг. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

При изключително голям интерес на ученици от цялата страна приключи частния литературен конкурс "Който спаси едии човешки живот, спасява цяла вселена". В надпреварата се включиха десетки участници. Конкурсът бе обявен от Алберта и Жаклин Алкалай, потомци на български евреи, като своеобразен жест на благодарност към изключителната доблест и хуманност на българския народ.. Инициативата бе стартирана през месец март, 2013 година, по повод 70 - годишнината от спасяването на българските евреи oт лагерите на смъртта на хитлеристка Германия.


Темата предизвика сериозен интерес сред младите хора. Това означава, че безпрецедентният подвиг на българския народ е останал в паметта на поколенията. Начинът, по който участниците са подходили към това историческо събитие, разнообразието от форми и тълкования, дават надежда, че то няма да остане само факт в миналото. Младежките есета дават надежда, че високохуманните черти на българите имат своите проявления във времето. Те не са изчезнали и са в диалог с настоящето. Подвигът на нашия народ по време на най-кървавия период в човешката история ще се превърне в урок по човеколюбие.


Представените творби истински затрудниха журито в състав: Румен Леонидов– поет, писател, издател на литературния сайт "Факел бг", Михайлина Павлова – главен редактор на в. "Еврейски вести", Асен Йорданов – журналист и поет и Жаклин Алкалай – инициатор на конкурса. След много сериозно обсъждане комисията е готова с оценките си. Какво е решението ѝ ще бъде официално оповестено на 27 юни 2013 година. Тогава ще се състои церемонията по официалното обявяване на победителите и връчването на наградите. На нея ще присъстват ученици и съвременници на бурните събития от Втората Световна война. Те ще споделят своите впечатления, а журито ще обоснове своя избор.


Събитието ще бъде уважено от официални лица от държавната и местна власт, представители на Посолство Израел, почетни консули, представители на еврейската организация "Шалом", общественици.


Очакваме ви на 27 юни, четвъртък, от 18.00 часа в залата на Художествена галерия "Петко Задгорски" /бивша Синагога/, ул. Метрополит Симеон N 24, гр. Бургас.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK