ЕТС 2013: Техническата документация има все по-важна роля в процеса на създаване на качествен софтуер

Съдържание от New Approach Agency. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

За четвърта поредна година Конференцията "Evolution of Technical Communications" събра на едно място авторите на техническа документация в България, за да представи актуалните теми в областта на техническото писане, новите технологии и добрите практики в сферата. Близо 70 технически комуникатори, информационни архитекти и мениджъри на проекти имаха възможността да видят презентациите на водещи експерти в областта. За втори път най-голямата професионална организация на техническите комуникатори в Европа – tekom подкрепи конференцията ETC .


"Радваме се, че конференцията ЕТС се превърна в ежегодно събитие за техническите комуникатори в България и единствено място за обмен на идеи и ценен професионален опит."- коментира Ангел Лафчиев, Мениджър "Технически комуникации" в SAP Labs България- "Фактът, че за втори път най-голямата организация на авторите на техническа документация в Европа ни подкрепи, е доказателство за нивото на българските автори на техническа документация и приносът им за развитието на професията като цяло".


Тази година Конференцията ЕТС разшири формата и обхвата на темите си като включи дискусионенни панели в интерактивна форма и лектори от други области като Жюстин Томс, която говори за това как технологиите променят професията Автор на техническа документация. В рамките на ЕТС 2013 се проведе за първи път и конкурс за есе на тема "Бъдещето на техническите комуникации", а победителят в него спечели таблет Kindle Fire.


"ЕТС 2013 премина под знака на еволюцията: на развитието на професията у нас и на все по-утвърждаващата се роля на техническия комуникатор"-каза Ваня Кирицова, Старши мениджър Технически Комуникации, VMwarе –"Тази година развенчахме мита, че официалната техническа документация не се чете. Пилотен проект за измерване на преглежданията на технически документи от сайта на VМware регистрира редовно ползване на техническата документация от стотици потребители само за период от три седмици."


Ролята и приносът на авторите на техническа документация в процеса на създаване на софтуерния продукт се увеличава все повече. Една от най-дискутираните теми на ЕТС 2013 бе за участието на техническите комуникатори в ранните етапи на разработка на софтуерния продукт. Авторите на техническа документация могат и трябва да съдействат за разработката на интуитивен и лесен за употреба потребителски интерфейс чрез вграждане на подходяща информация. "Подобен структуриран подход и сътрудничество между екипите влияе изключително положително на дизайна и ползваемостта на цялостния продукт, още в тази ранна фаза от разработката.", смятат експертите от SAP Labs България, които демонстрираха този подход на ЕТС 2013.


Новите технологии, HTML 5

Екстремното развитие на информационните технологии и появата на нови платформи за комуникация налага традиционната техническа документация да развива своите похвати и модернизира методите си. HTML 5 например предоставя допълнителни функции и възможности, които авторите на техническа документация могат да използват за по-ефективна комуникации към потребителите.


Видео документацията


През последните две години отделът технически публикации на VMware се фокусира върху един от представените на ЕTC 2011 и на ETC 2012 тенденции – видео документацията. Създадена през август 2011 година видео библиотеката на отдела Технически Комуникации на VMware вече има над 4000 абонати и почти 135 хил. преглеждания (при 42 000 преглеждания към същата дата миналата година) – свидетелство за това колко ценни могат да бъдат уменията на авторите на техническа документация за изграждането на ефективни, достъпни и задълбочени информационни продукти, независимо от изискванията на платформата.


Всичко за ЕТС 2013, лекторите, презентациите и тенденциите в развитието на техническата документация можете да откриете на: etc-conference.eu


Конференцията ЕТС 2013 се организира от Общността на техническите комуникатори в България (Bulgarian Technical Communicators Community, www.techdocr.com) с подкрепата на VMware и SAP Labs Bulgaria. Конференцията цели да утвърди и развие професията автор на техническа документация у нас, като активно работи и комуникира нейните стойности и принос в областта на информационните технологии.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK