Над 50 фондации от цялата страна изявиха желание да развиват социално предприемачество

Съдържание от ABC Design & Communication. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Точно 55 фондации от цялата страна са изявили желанието си да развиват социално предприемачество. Те са подали своите кандидатури в Програмата за социално предприемачество за неправителствени организации (НПО) за 2013 – 2014 г., организирана от Български център за нестопанско право, Фондация УниКредит и Фондация "Америка за България". Програмата се провежда за трета поредна година.


Най-голям брой кандидати има от София (32), но са кандидатствали организации от големи градове от цялата страна (Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Шумен, Сливен, Стара Загора, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Търговище), както и от по-малки населени места (Дупница, Горна Оряховица, Брацигово, Българово, с. Влахи, с. Страшимирово, с. Слокощица). Всички кандидатствали организации ангажират и доброволци в дейността си.


Идеите за развитие на свързана стопанска дейност, описани от кандидатите, могат да бъдат групирани в следните основни тематични области:


•предоставяне на специализирани образователни услуги за деца (почасова занималня, мобилни образователни центрове и други подобни) и социални услуги за хора от различни уязвими групи;


•продажба на продукти - собствено производство (развитие на градински център, работилници за фолклорни костюми, специализирани артикули за домашни любимци, занаятчийски дейности, заведение за хранене, предоставяне на хотелски и туристически услуги и други подобни);


•on-line магазини за услуги и продукти, разработване на софтуерни решения информационни и рекламни интернет страници.


Срокът за подаване на кандидатури беше 28 юли. До края на август тези кандидатури ще бъдат разгледани от комисия, която ще избере участниците в програмата.


В края на септември и началото на октомври ще бъдат организирани обучения на одобрените кандидати за стартиране на социално предприемачество, след което ще им бъде оказана и подкрепа при разработването на бизнес планове. Експерти от УниКредит Булбанк ще се включат като доброволци в обученията, организирани за представителите на фондациите.


Всеки един от участниците в програмата ще има възможността да участва и в конкурса за най-добър бизнес план на НПО с награден фонд от 30 хил. лева, осигурен от Фондация УниКредит и Фондация "Америка за България". Наградният фонд ще бъде разпределен между трите най-добри бизнес плана.


Началото на тригодишното партньорство между Фондация УниКредит и Българския център за нестопанско право беше обявено на специална прес конференция миналия месец, на която бяха изнесени и любопитни факти за социалното предприемачество.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK