Синьото гориво достигна до хиляди нови домакинства в гр. Перник

Съдържание от v-consulting. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В края на месец юли 2013 година "Рила газ" пусна в експлоатация нови 25 км. от газоразпределителната си мрежа в гр. Перник. Това може да понижи месечните сметки на близо 6000 домакинства. Желаещите да се възползват от предимствата на природния газ вече могат да започнат процедури по присъединяване към газоразпределителната мрежа.


От този месец мрежата е активна за жителите на районите Димова махала, Монте Карло, Христо Смирненски, Клепало, Байкушева махала, Рудничар и Твърди ливади. Те имат възможност да намалят значително разходите си за отопление, готвене и топла вода още от началото на следващия отоплителен сезон.


До момента "Рила газ" вложи 16 милиона лева в строителството на 45 километра газопроводи, включително подземните отклонения, от общо предвидените за града 187 километра. Цялото построено трасе е вече пуснато в експлоатация и има готовност да снабдява с придоден газ над 8000 битови потребители, 60 административни потребители, както и 7 преприятия.


Основното предимство на природния газ е неговата икономичност. Отоплението на газ е с близо 55 % по-изгодно от това с електрическа енергия и с над 100 % по-евтино, отколкото при използването на дизел. Разчетите на "Рила газ" показват, че средното годишно потребление на апартамент от 75 квадратни метра е около 1100 кубически метра синьо гориво, което означава годишен разход от около 915 лева. Това прави средно по около 45 лева на месец през летния период и по около 120 лв. на месец през зимния (при цена на природния газ от 831,81 лв./1000 куб. м., към м. юли 2013 година).


За "Рила газ" ЕАД:


До момента "Рила газ" е положила 300 км. мрежа в шест града от район "Запад" – Благоевград, Враца, Перник, Дупница, Сандански и Радомир. Те достигат до 40 000 потребители. В нова и модерна газова инфраструктура бяха вложени над 90 милиона лева. Така компанията се утвърди като един от най-големите инвеститори в Югозападна България.


"Рила газ"е дъщерно дружество на италианската "Хера" - водеща компания в сферата на обществените услуги в Италия с над 100 години опит в изграждането и експлоатацията на газоразпределителни мрежи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK