Младежи от седем европейски държави търсят връзката между доброволчеството и културата

Българските младежки делегати в ООН Петър Младенов и Милена Андреева<br />

© Български младежки делегати в ООН

Българските младежки делегати в ООН Петър Младенов и Милена АндрееваСъдържание от Стефан Богданов. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

На кръгла маса "Партньорство сега и за в бъдеще!" на 15 септември, част от XVIII Балкански младежки фестивал "Младежта на балканите" участници от 8 европейски страни обедниха усилия в търсене на общото между доброволчеството и европейските културни ценности.


Събитието, организирано от Българските младежки делегати в ООН Петър Младенов и Милена Андреева, събра добри практики за въвличане на доброволци при организирането и разпространението на културни ценности. От 13:00 часа на 15 септември в конферентната зала на хотел "Тайм-аут", гр. Сандански, 40 млади хора обмениха опит и добри практики за успешно провеждане и популяризиране на културни иницативи в рамките на Европейския съюз. Резултатите от кръглата маса ще бъдат включени в доклад, който ще бъде предоставен на релевантни държавни институции и пред Общото събрание на ООН, 52-та сесия на Комитета за социално развитие на ООН и осмия младежки форум на ЮНЕСКО.


Според последния доклад на Европейския съюз за културата, България е на последно място по участие в културни дейности. Само 21 процента от анкетираните са отговорили, че членуват в артистичен клуб. 45 процента от българите отбелязват високата цена като пречка пред тяхното участие в културния живот, което доказва нуждата от доброволчески инициативи в тази сфера.


Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите" (БМФ) е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа и всяка година се организира от младежи.


От 2007г. Дружеството за ООН в България изпраща "Български младежки делегат", който участва в Общото събрание на ООН в Ню Йорк и представлява позицията на младите хора в страната на най-големия международен форум в света. Подобна позиция съществува в по-малко от 30 държави от цял свят, като България дори обучава други страни как да установят такава програма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK