Столична библиотека и ИКЕА откриват стая за ранно детско развитие

Съдържание от CIVITAS Bulgaria. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Днес в детско-юношеския отдел на Столична библиотека официално отвори врати обновената стая за ранно детско развитие, предназначена за деца от 0 до 5 години. Ремонтът и обзавеждането са осъществени с подкрепата на ИКЕА.


Инициативата е част от проект "Старт в четенето: стая за ранно детско развитие (от 0 до 5 г.)" и в него са взети предвид опита на водещи световни библиотеки и методическото ръководство на Гьоте институт, България. Чрез него за първи път в България ще се приложи немския опит от програмата "Три крайъгълни камъка на четенето".


"Осигуряването на уютна и безопасна среда за децата, а също и среда, която развива творчеството и стимулира детското въображение, са наши основни приоритети. Вярваме, че с този кът в библиотеката ще предложим на най-малките пространство, където ще се чувстват у дома, за да пристъпят по-смело и да преживеят по-вълнуващо първите си срещи с книгите", споделя Тео Муратидис, управител на магазин ИКЕА София.


"Културата на четенето изисква лоби и ангажираност на известни личности и различни обществени и финансови институции. Целта на проекта е младите семейства да бъдат привлечени да прекарват част от свободното си време в библиотеката, да бъдат запознати със съвременните тенденции за ранно личностно развитие и изключителната роля на четенето в него. В своите действия ние, от Столична библиотека, се водим от разбирането за значението на думите и общуването за формирането на детската личност.", заяви по повод инициативата Спаска Тарандова, Заместник директор на Столична библиотека.


В своята дейност библиотеката се води от разбирането за значението на езика за формиране на детската личност, за говора и общуването, за усвояване на названията на предмети и символи, за изразяването на чувства и опит при най-малките. ИКЕА изразява своята съпричастност към тези несъмнено важни приоритети и полага усилия за това децата от всички възрасти и националности да живеят и развиват по-добре. Наскоро Фондацията ИКЕА започна да дарява играчки към комплектите за ранно детско развитие на УНИЦЕФ с цел да бъдат посрещнати нуждите на някои от най-уязвимите деца по света. Планира се през следващите две години играчките да достигнат до близо 1.2 милиона деца в нужда или живеещи в конфликтни региони.ИКЕА стъпи на българския пазар през 2011 г. с откриване на магазин в София. ИКЕА навлиза на българския пазар чрез договор за франчайз с компанията House Market S.A, която управлява пет магазина на ИКЕА в Гърция и един в Кипър.


ИКЕА е най-голямата верига магазини за обзавеждане на дома. Компанията е основана в южната част на Швеция през 1943 г. от Ингвар Кампрад. Днес ИКЕА има 343 магазина в 42 страни.


Столичната библиотека е една от най-значимите и динамично развиващи се културни институции в столицата. Тя осигурява равен и свободен достъп за всички категории читатели, независимо от възраст, образование, професия, религия и интереси. Събира, съхранява, организира и предоставя за ползване универсални по вид, език и съдържание библиотечни колекции. Библиотеката предоставя достъп до културните изяви на всички изпълнителски изкуства, популяризира културното наследство и постиженията в изкуството, насърчава междукултурния диалог и културното многообразие.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK