Интервю с г-н Пламен Стоянов – Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България

Пламен Стоянов – Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България

© SOS Детски селища България

Пламен Стоянов – Национален изпълнителен директор на SOS Детски селища БългарияСъдържание от SOS Детски селища България. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Вече 23 години SOS Детски селища България работи за по-доброто бъдеще на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск да загубят подкрепата на своите родители. Българското Сдружение е равноправен член на международната организация SOS Детски селища, която обединява самостоятелни национални SOS сдружения в 133 страни. За да гарантира правото на образование на децата, за които се грижи, SOS Детски селища България провежда кампания "Те ще променят твоето бъдеще, ако ти промениш тяхното".


Преди да ни разкажете за кампанията "Те ще променят твоето бъдеще, ако ти промениш тяхното", разкажете ни за децата, за които се грижите – какви са, колко са и в какво се изразяват грижите за тях?


Сдружението полага грижи за над 700 деца и младежи, лишени от родителски грижи или деца в риск да загубят подкрепата на своето семейство. Децата до 14 години живеят в SOS детските ни селища в Трявна и Дрен. Те растат в приемни семейства, в среда на любов, доверие и сигурност. Младежите ни от 14 до 18 години живеят в SOS младежките ни домове в София и Велико Търново, като поддържат връзка със своето SOS семейство, но вече са по-самостоятелни и адаптирани за живота извън SOS грижата. Освен тях, помагаме и на децата и семействата, обхванати в програмите по подкрепа на семейството и превенция на изоставянето в София, Габрово, Велико Търново и Радомир. Тоест, ако приемем, че нашата организация изпълнява ролята на майката, грижейки се за тези деца, то дарителите поемат функцията на бащата.


Как успявате да помогнете на 700 деца, на кого и на какво разчитате?


Ние сме неправителствена организация и разчитаме основно на финансиране от страна на дарители и спонсори. Разчитаме и на физически лица, и на фирми. Искрено се надяваме, че всеки уважаващ себе си човек, както и всеки социално отговорен бизнес би избрал нашата кауза и би подкрепил нашата кампания "Те ще променят твоето бъдеще, ако ти промениш тяхното", защото както е казал Сенека: "Трябва да живееш за другите, ако искаш да живееш за себе си". Крайно време е всички да се убедят, че създаването на силен бизнес и изграждането на по-добър свят не е оксиморон, а двете основни съставки за по-добро бъдеще. Именно затова приканвам вашите читатели да подкрепят кампанията ни "Те ще променят твоето бъдеще, ако ти промениш тяхното". Целта е набирането на дарения, гарантиращи достъпа до образование на децата, за които се грижим, така че утре тези деца да променят бъдещето на България към по-добро благодарение на своите постижения. Повече за кампанията можете да прочетете на www.futurestarter.bg


Кое провокира идеята за настоящата кампания "Те ще променят твоето бъдеще, ако ти промениш тяхното"?


Ние в SOS Детски селища България вярваме, че децата за които се грижим, имат и потенциал, и мечти. Повече от всичко искаме да развием заложбите им и да сбъднем мечтите им – защото за нас качествената грижа, която предоставяме, е именно това – да дарим децата с обич, със семейство и да сбъднем мечтите им. Децата мечтаят да стават изобретатели, творци, а това няма как да се случи без нужното образование. В същото време си даваме сметка, че тяхното образование, тяхното бъдеще зависи от вас. Ако вие го промените, те ще променят бъдещето на всички ни.


Как стимулирате интересите и заложбите на децата?


И двете SOS детски селища предразполагат децата да развиват своите таланти. И в двете селища има подходящи условия за изява и развитие на детските заложби и интереси – разполагаме с работилници за приложни изкуства, фолклорни групи и хорове, музикални школи. Освен това имаме и клубове по модерни и спортни танци, тренировки и състезания по футбол, баскетбол, лека атлетика, източни бойни изкуства, тенис на маса, шах и т.н.


В момента в България има доста благотворителни кампании. Защо нашите читатели да изберат точно вашата и как да я подкрепят?


Подкрепете кампанията ни "Те ще променят твоето бъдеще, ако ти промениш тяхното", защото ние осигуряваме пряка грижа за децата. Дарете 20 лева или сума по ваш избор на www.sosbg.org. Ние не сме проект или програма с изтичащ срок на дейност, нямаме срок на годност. Вече над 23 години се грижим за децата и сме доказали, че моделът на SOS селищата е работещ. Освен това дарителите виждат, че даренията им отиват там, където те са пожелали, и имат възможност по всяко време да проследят пътя на своите инвестиции. Нашите дарители правят не дарения, а инвестиции – те инвестират в децата, инвестират в бъдещето. Кампанията ни "Те ще променят твоето бъдеще, ако ти промениш тяхното" иска да гарантира правото на образование. Подкрепете ни, образованието е инвестиция за цял живот.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK