Бургаската фрегата ще се възроди от пепелта

Съдържание от Имидж Едвъртайзинг. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Един от класическите символи на Бургас – "Старата Фрегата", ще се възроди за нов живот, буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимки и картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки, ще посреща туристите, които слизат на българска земя от круизните кораби, ще бъде типичната бургаска емблема на морския бряг.


Възкръсването на култовия символ е инициирано от Бургаската областна управа и подкрепено от общината, която се ангажира "Старата Фрегата" да бъде включен в общия градоустройствен план. Районът попада в Зоната за обществен достъп, популярна като проект "Супер Бургас". Зоната обхваща част от Пристанище Бургас, ж.п.възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа до морето чрез схемата: ж.п.гара Бургас, автогара "Юг" и ул. "Александър Батенберг". Единият от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде именно край фрегатата. Възстановената уникална гемия ще запознава съвременните жители и гостите на града с миналото и традициите на Стария Бургас още при стъпването на български бряг и влизането в града.


"Старата Фрегата" е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години. Култовото заведение бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Магнетизмът на кораба и неповторимото му великолепие остават запечатани и в кино-шедьовъра "Опасен чар". Точно на легендарната му палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздават една от вечните сцени на българското кино.


Преди десетилетия корабът беше превърнат в популярен ресторант – атракция на "Балкантурист". От 1995 г. е предоставен за управление на тогавашния "Приморец турист". След 10-ти ноември 1989 г. "Старата Фрегата" постепенно запустява, заедно с целия южен участък на Морската градина. Постепенно ценният паметник на морското ни дело се превръща в свърталище на наркомани и клошари. Драмата завършва с предизвикания, вероятно от бездомници, пожар през май 2011 г. Щетите са големи, според специалистите, защото целият кораб е бил построен преди много години от ценното тиково дърво.


Проектът за възстановяване на ресторант "Старата Фрегата", чрез включването му в общия градоустройствен план на Бургас и с параметрите на съществуващия символ, закономерно се вписва в крайморския ансамбъл Старият Бургас – Гранд хотел "Приморец". Пространството около култовата гемия в частта си към морето е решено ненатрапчиво, като преходът към алеите и зеленината на Морската градина е незабележим. Подобен е и подходът към зоните на Стария Бургас и Морската гара, което отрежда на възкресения дървен кораб ключово място при реализирането на зоната за обществен достъп до транспортния възел, обединяващ трите видове превоз – железопътен, автобусен и морски.


Новата европейска визия на Бургас предвижда градът да се отвори към морето, да се изградят пасажерските и яхтените пристанища, край които да кипи живот. Само след година в този район ще се отвори алеята, по която гражданите и туристите на Бургас ще стигат до и от пристанището. Освен, че там ще акостират големите криузни лайнери, ще има и яхтено училище, което ще работи целогодишно. "Старата Фрегата" ще грейне с цялата си прелест, за да допълни по прекрасен начин този ансамбъл, съчетаващ миналото и традициите с бъдещето и модерното лице на морския Бургас.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK