4 000 успешно съхранени проби от стволови клетки има Cryo-Save България

 

© Cryo-Save България

 Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Българският клон на Cryo-Savе - най-голямата семейна банка за съхранение на стволови клетки в Европа, отбеляза през октомври 4 000-та успешно съхранена проба. По същото време беше обявена и 250 000 проба, съхранена от компанията в световен мащаб, от създаването й през 2000 г. Двете събития съвпадат и с отбелязването на 25 години от първата трансплантация на изолирани от пъпна връв стволови клетки, през октомври 1988 г.


Четирихилядното "семейство на Cryo-Save" са Надежда, Сребрил и новородения Кристиян. "Искахме да направим най-доброто за бъдещето на нашето дете", обяснява решението си да съхранят стволови клетки при раждането Надежда. "Раждането е уникална възможност за взимане на такава проба и ние искахме да сме сигурни, че ако някой ден нещо се случи, ще имаме вариант да излекуваме детето си", допълва младата майка. Към момента, повече от 70 болестни състояния се лекуват успешно със стволови клетки. Това са предимно заболявания на кръвотворната система, както и някои автоимунни и метаболитни смущения.


"Когато взехме решение да съхраним стволови клетки за Кристиян, направихме кратко проучване в коя частна банка да го направим", казва Сребрин. "Искахме компанията да е достатъчно надеждна. Съхранението на стволови клетки се извършва за период от поне 20 години и искахме да сме сигурни във финасовата стабилност на клетъчната банка, която ще изберем", допълва той. С над 250 000 съхранени и повече от 120 върнати и използвани проби, Cryo-Save е третата в света и най-голямата европейска семейна банка за стволови клетки. В момента, Cryo-Save присъства в над 40 държави на 4 континента, притежавайки ултрамодерни лаборатории за обработка и съхранение на стволови клетки в Белгия, Германия, Дубай, Индия и Южна Африка.


"Отдавна знаем за възможностите, които предлага съхранението на стволови клетки, прочетохме доста материали, говорихме с приятели и познати, които също са съхранили стволови клетки на децата си", казва младият баща. "До последния момент обмисляхме тази стъпка, защото от финансова гледна точка, за нас това беше трудно решение", признава Сребрин. Той смята, че причините за това, България да е на едно от последните места по брой съхранени проби от стволови клетки са основно от финансово естество, но също и поради слабата информираност. "Информираността е много ниска", смята Надежда. "Докато правихме собственото си проучване, попаднахме на много странни мнения и твърдения, които въобще не отговарят на истината", разказва тя. Освен това, цените на тези услуги в България са относително високи, защото болниците изискват от тъканните банки необосновано високи такси за достъп (за да вземат пробите), а също така се плаща и на акушер-гинеколозите.


Макар да се предлага вече от 8 години в България, индивидуалното клетъчно банкиране на стволови клетки е все още нова и сравнително непопулярна услуга. У нас, годишно се съхраняват около 1600 проби от стволови клетки или общо за около 2% от новородените. За сравнение, в други европейски държави този процент варира между 3 - 5% (Германия, Франция, северни държави) и 8-13% (Испания, Италия). От 2005 г. досега, в България са съхранени между 8 и 10 хиляди проби.


Услуги по извличане на стволови клетки, тяхното крио-съхранение и предоставяне за терапевтични цели, в България предлагат 9 семейни (автоложни) и една обществена (алогенна) тъканна банка. При публичното банкиране, биологичният материал от донора се дарява на обществената банка. Профилът за тъканна съвместимост на пробите се вкарва в международен регистър, достъпен за всички трансплантационни центрове. При поява на подходящ пациент в нужда, пробата може да бъде размразена и предоставена за ползване, срещу заплащане. Броят на съхранените проби в българската обществена банка обаче, засега е изключително малък. При съхранението в частни тъканни банки се заплаща единствено съхранението на пробата, а ползването й от донора е безплатно.


"Всички бъдещи родители трябва да знаят, че съхранението на стволови клетки е една застраховка за бъдещето, не само на детето им, но дори и за тях", казва Сребрил. "Медицината се развива много бързо, в скоро време ще има още болести, които ще могат да се лекуват със стволови клетки", убеден е младият баща.


В момента, текат повече от 3 000 клинични проучвания със стволови клетки. Стволовите клетки вероятно ще бъдат алтернатива за лечение при сърдечно- и мозъчно-съдовите заболявания, при диабет от 1-ви тип, при детска церебрална парализа, при аутизъм. Обещаващи са перспективите при лечението на множествена склероза, при болестите на Алцхаймер и Паркинсон, както и при други невро-дегенеративни заболявания.


Повече информация можете да намерите на bg.cryo-save.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK