Честване, изложба и международна археологическа конференция "Тракийска археология" в НАИМ при БАН

Съдържание от Дияна Запрянова. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В периода 21 – 24 ноември 2013 г. Националният археологически музей при БАН организира честване, откриване на постерна изложба и международна археологическа конференция по повод 30 годишнината от създаването на Секцията за тракийска археология при НАИМ-БАН.


Програмата на конференцията ще започне с откриване на изложба на постери на тема "30 години Секция за тракийска археология при НАИМ-БАН", на 21 ноември, 2013, четвъртък, от 18.00 часа в сградата на Националния археологически музей на ул. Съборна 2. Целта на изложбата е да се направи равносметка на постигнатото в областта на изследването на тракийската култура през изминалите десетилетия и приноса на НАИМ в тази област.


Работата на конференцията ще бъде разделена в шест сесии, посветени на различни аспекти от тракийската археология, като Тракия през Бронзовата епоха, Тракия на Балканите, Тракия и другите, Тракийски погребения и ритуали, Тракия – селища и архитектура и Тракия – материална култура.


В международната археологическа конференция ще вземат участие известни археолози – изследователи на тракийската култура от България: всички членове на секцията за тракийска археология при НАИМ-БАН, водещи учени от катедрите "Археология" на СУ "Кл. Охридски" и от НБУ, и от Центъра по тракология към Института по Балканистика при БАН, както и известни чуждестранни учени - археолози от Гърция, Сърбия, Македония, Румъния и Турция, от Германия и Канада, с важни приноси към проучванията на тракийската култура във взаимодействието и с околните цивилизации – гърци, скити, перси, келти.За Секцията за тракийска археология към НАИМ-БАН


Секцията за тракийска археология към НАИМ-БАН е формирана през 1983 г. През годините е ръководена от изтъкнати учени като доц. д-р Мария Чичикова, проф. д-р Диана Гергова, доц. д-р Георги Китов, доц. д-р Иван Панайотов, доц. д-р Ст. Александров и доц. д-р Милена Тонкова. Изследователските теми, по които работят учените археолози, са свързани с проучванията на тракийската култура от бронзовата и желязната епоха, етнокултурната характеристика на древна Тракия, етногенезис на траките и културните им взаимодействия с други етноси. Понастоящем, археолозите от секцията работят по няколко международни проекти с изтъкнати научни организации като Вестфалския Вилхелмов университет в Германия, гръцката Фондация Foundation of the Hellenic World (FHW) и Карловия университет в Прага.


За повече информация за програмата и участниците в международната конференция моля отворете линковете.


Допълнителна информация за Националния археологически музей при БАН можете да намерите тук.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK