Предстоят най-значимите книжни събития за годината

 

© Асоциация „Българска книга“

 Съдържание от Асоциация "Българска книга". Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Софийският международен панаир на книгата ще бъде официално открит на 10 декември, 11.00 часа от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.


Тазгодишното издание на най-големия книжен форум в България ще впечатли посетителите с мащаба си, представяйки повече от 200 изложители на над 1280 кв.м. площ, десетки български и чуждестранни писатели, три сцени и четири етажа, изпълнени с книги.


Почетен гост на панаира е град Москва, който ще бъде представен с уникален щанд и отделна сцена, посветена на московската култура. Всеки ден, от вторник до неделя, Централно фоайе на НДК ще бъде място за най-разнообразни събития – кръгли маси, срещи с автограф, презентации на книги, прожекции на най-нови детски анимационни филми, видео лекции по руска литература, майсторски клас по писане на приказки, конкурс за детски илюстрации и много други.


От 10-ти до 15-ти декември посетилите в НДК ще се запознаят отблизо и с литературата и културата на Норвегия, Финландия, Швеция, Чехия, Унгария, Иран, Китай.
Сцената на културната програма (литературен кът) на СМПК ще бъде разположена на 3 етаж, дясно крило. Специално за панаира пристига г-н Карел Бартак от Генерална дирекция "Образование и култура" на ЕК, който ще представи подпрограма "Култура" по програма "Творческа Европа".


Асоциация "Българска книга", съвместно с Асоциация за Развитие на София и и фонд "13 века България" представят на 10-ти декември дискусия на тема "София: Толкова близо, толкова далече". В дискусия ще участват съвременни български художници от чужбина.


На 11-ти декември, в 20.00 часа ще станат известни носителите на годишната награда на АБК "Златен лъв". Наградата се връчва в две категории:


- За най-добър издателски проект –присъжда се от експертно жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение.


- За издателски проект с най-голяма обществена значимост – присъжда се за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор


В рамките на Софийския международен панаир ще се проведе и първият Софийски международен литературен фестивал. Идеята е Фестивалът да се провежда ежегодно и да се превърне в най-представителния литературен форум у нас, събиращ автори от всички страни. Всяка година международното участие в събитието ще има различен регионален акцент. За първото издание на фокус са Балканите.


Мраморно фоайе в Националния дворец на културата се превръща в литературна сцена за писатели, преводачи, читатели от 8 балкански държави – България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Хърватия, Македония, Гърция. Те ще демонстрират, че за литературата не съществуват граници. Специално за фестивала в София пристигат Михайло Пантич (Сърбия), Анте Томич (Хърватско), Дан Лунгу (Румъния), Владимир Арсениевич (Сърбия), Алеш Дебеляк (Словения), Ненад Величкович (Босна и Херцеговина), Гоце Смилевски (Македония), Димитрис Нолас (Гърция). За участие във фестивала идват и живеещите в чужбина български писатели Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков, Капка Касабова.
Пълната програма на международния литературен фестивал може да видите в сайта - www.literaryfest.org


СМПК се осъществява с медийното партньорство на БНТ, БНР, в. "Стандарт", "Аз чета", Книголандия, bTV радио, радио "Джаз ФМ", "Енджой", "Зирок", "Мелъди", "Класик ФМ".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK