Дарителска програма на "Загорка" АД – "Загорка Зелен Фонд" 2013

 

© ЗАГОРКА

 Съдържание от Загорка

"Загорка" АД е водещ пивовар в България с над 110-годишна история. Опитът ни в производството на висококачествена бира датира от 1902 г., когато благодарение на д-р Кожухаров е създадена т.нар. "Бирарията" в Стара Загора. През 1994 г. се присъединяваме към международното семейство на HEINEKEN, като оттогава до днес сме инвестирали значителни средства за модернизация и разширяване на производството. С тези наши действия пивоварната ни се нареди сред най-модерните в региона. Заедно с това през годините успяхме да се утвърдим като лидер в пивоварния бранш, атрактивен работодател и социално отговорна компания. Водени сме от амбицията да развиваме своя бизнес устойчиво с грижа към околната среда, общността, където оперираме и живеят нашите служители и техните семейства. Вярваме, че обединявайки усилията си успяваме да създаваме по-добро бъдеще както за нас сега, така и за бъдещите поколения.


Като корпоративен гражданин винаги сме били част от месната общност и сме живели с нейните проблеми, опитвайки се да допринасяме за посрещането на нейните нужди. Затова близо 18 години подпомагаме реализирането на инициативи и проекти за благоденствието на града и региона чрез корпоративното ни дарителство.


Ние сме част от динамичния свят и заедно с него също се променяме, за да бъдем фокусирани върху актуалните теми на общността. За да сме в крак с времето дарителската ни платформа също се измени. От 2011 г. ние я провеждаме под формата на публичен конкурс, насочен към юридически лица с нестопанска цел и читалища. С амбицията ни да развиваме ресурса на местното гражданско общество само за последните 3 години сме предоставили дарения за над 250 000 лв.


Вярваме, че само устойчивият бизнес е успешен. Наред с усилията ни да опазваме околната среда като намаляваме отпечатъка от производствените ни процеси, ние се фокусирахме още повече върху реализирането на зелени идеи в Стара Загора и региона. Ето защо през 2013 г. корпоративното ни дарителство придоби ново име - "Загорка Зелен Фонд". Чрез тази промяна директно адресираме нашия ангажимент да бъдем най-зеления пивовар и ясно декларираме желанието ни да подкрепяме проекти, свързани с местната общност, които отговарят на зеленото ни мислене. Успоредно с това направихме проучване сред гражданите на Стара Загора и служителите на пивоварната. По този начин целяхме публично да определим фокуса на корпоративното ни дарителство за 2013 г. – "Околна среда" в областите "Зелени градоустройствени елементи" и "Природосъобразно използване на ресурсите".


В конкурса през 2013 г. кандидатстваха 18 проекта, като 6 от тях бяха одобрени на финалния тур за финансиране. През 2013 г. в журито за оценяване на проектите включихме и местната общност и независими експерти, като два от проектите бяха избрани чрез онлайн гласуване от жителите на гр. Стара Загора и региона. Общата сума на даренията в размер на 73 019 лв. беше насочена за финансиране на одобрените проекти на сдружения, организации и спортни клубове от цялата страна и реализирани на територията на Старозагорска област.


Разпределение на проектите по области
Обща сума на даренията:
73 019 лв.
Организация Проект Сума на дарението
Категория "Зелени градоустройствени елементи"
Сдружение "Трансформатори" "ЗаГорска Медия" 11 800 лв.
"Българско общество за образование и култура" "ВелоЗагора – зелено пътуване" 11 650 лв.
"Спортен клуб Сърнена гора – А2" "Опознай Аязмото, за да го опазиш"* 13 500 лв.
СНЦ "СК Ракета" "Изграждане на велоалеи и беседка в спортен комплекс "Ракета", с. Богомилово"* 16 590 лв.
Категория "Природосъобразно използване на ресурсите"
Сдружение "Приятели на музея – Русе" "Иновативно представяне на екологични теми в музейна среда" 11 194 лв.
СНЦ " Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед" "Рециклираща Арт Творилница" 8 285 лв.


*Проекти, избрани чрез публично гласуване на сайта на ЗАГОРКА.


Повече информация за реализираните дейности може да се открие на сайта на ЗАГОРКА: www.zagorkacompany.bg


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK