"Фестивал на вкусовете": национален колорит и кулинарни тайни от 19 страни

"Фестивал на вкусовете":  национален колорит и кулинарни тайни от 19 страни

© Борислав СтефановСъдържание от МЕТРО Кеш & Кери. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Думите на проф. д-р. Майкъл Истън най-добре описват невероятния празник, събрал в събота стотици студенти и гости на Американския Университет в Благоевград: "Днес тук се срещат 19 култури, 19 кулинарни традиции, 19 кухни от цял свят."


Рекорден брой страни – участваха в 14-тото поредно издание на студентския кулинарен "Фестивал на вкусовете" ("Taste Fest") - с него всяка година завършва инициативата "Международна седмица", като вплита ведно традиционна кухня, колоритни носии и фолклорни танци.


Както обичайно, отборите се подготвяха дни наред за събитието – от селекция на национални ястия до подготовка на национални костюми. Празникът започна с Голямото Пазаруване – в инициативата се включи и магазин МЕТРО Кеш & Кери Благоевград като подкрепи всички участници не само с ваучери за пазаруване, но и с богатия си асортимент.


"Понякога е доста трудно да намерим необходимите продукти за някои от нашите традиционни ястия – споделиха студенти. – Тази година имаме възможност да предложим наистина автентични рецепти, защото успяхме да открием дори редки съставки и подправки."


Голямото Готвене се развихри на няколко места – част от студентите готвиха кухнята на старата университетска база, в общите помещения на общежитията си, дори в домовете на някои преподаватели. "Не помня вече колко пъти се обадих на майка ми и баба ми – те са невероятни майсторки на стари специалитети, учили са ме да готвя, но и сега дадоха ценни съвети" – разкри част от тайните на отбора си една от участничките.


Още от средата на следобеда започна подреждането на ястията в спортната зала на Американския Университет. 19 презентационни къта бяха не само отрупани с кулинарни изкушения, но и богато декорирани от отборите. Пристигането на шеф Юри Велев, главният готвач на МЕТРО Академия, предизвика бурни овации на участници и зрители – нему беше поверена отговорната задача да опита и оцени кулинарните шедьоври на всеки отбор и да присъди почетните грамоти в седемте категории: "Салата", "Месно ястие", "Вегетарианско ястие", "Десерт", "Напитка", "Декорация" и "Национален костюм и презентация".


"Това е невероятно богатство! Наред с познати ни екзотични предложения като халва, кебапи, мантъ и вариации на средиземноморска кухня, тук опитах някои ястията и комбинации, които дори никога не съм чувал." - обобщи шеф Велев.


На фестивал, като на фестивал – така продължи и празника на пъстрата тълпа млади хора. Всички присъстващи бяха поканени да опитат от ястията – нашенски и екзотични, да споделят мнение – и разбира се, да се включат в още по-веселата част: фолклорни танци на участващите отбори. Кръшни балкански хора, ефирни монголски стъпки, таджикски ритми и тежки тюркменски стъпки събраха заедно многоезичната тълпа. Защото и музиката, както и храната събират хората, правят ги приятели…

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK