Как да защитим кредитната си карта с 3D Secure

Съдържание от БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ АД. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Всяка кредитна карта притежава уникален номер и CVV код (на нейния гръб), които картодържателите не трябва да споделят с никой, защото се ползват при онлайн пазаруване. Фактът, че са написани върху картата, обаче ги прави лесна плячка за измамниците.


3-D Secure е XML-базиран протокол, чиято цел е да надгради съществуващите механизми за сигурност при покупка в интернет. Протоколът е разработен от VISA, като в последствие е приет от MasterCard, American Express и JCB International. Накратко, 3-D Secure схемата добавя допълнителна автентификация с парола при онлайн плащане.


За съжаление, 3-D Secure не е реализиран при всички онлайн търговци. За да разберете дали търговецът е регистриран, трябва да има знак Verified by Visa, MasterCard SecureCode, J/Secure и American Express SafeKey.


Картодържателите трябва да знаят, че по презумпция тяхната карта не е регистрирана по 3-D Secure. За да я регистрират и ползват по този начин е необходимо да се свържат със своята банка. Регистрирането може да стане по няколко начина:


- Онлайн;
- На банкомат;
- В клон на банката;


3D Secure не решава изцяло проблемите, свързани с кражбата на данни за кредитна карта, но има едно основно предимство и то е, че според правилата на VISA и MasterCard за регистрираните картодържатели, при оспорване на плащане към търговец, който не е 3-D Secure (например офшорни уебсайтове за източване на средства), то спорът се решава в полза на картодържателя. Това означава, че ако Ви "източат" парите през офшорни уеб сайтове, а Вие сте регистрирани по 3-D Secure, то ще можете лесно и ефективно да оспорите кражбата и да получите обратно средствата си.


Броят на българските търговците, поддържащи услугата 3-D Secure, дефинирани в системата на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, към момента е около 1000 и непрекъснато расте. За включването на търговец в услугата 3-D Secure следва той да се обърне към обслужващата го банка, за да му бъде предоставена информация относно стъпките и техническите изисквания, необходими за регистрацията, както и за финансовите условия на банката.


Ползите за търговеца са, че при оспорване на плащане на транзакции, извършени от картодържатели, които не са регистрирани за услугата 3-D Secure, то спорът се решава в полза на 3D-търговеца, според правилата на Visa и MasterCard.


Нашият съвет е картодъжателите да се свържат със своите банки и да регистрират своите кредитни карти по 3-D Secure.


За БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ


"БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ" АД е акционерно дружество, собственост на Българска Народна Банка и търговските банки в страната. Компанията удовлетворява потребностите на своите акционери и клиенти като покрива и поддържа високи стандарти за качество, надеждност и сигурност.


"БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ" играе роля на основна информационно-технологична инфраструктура на платежната индустрия в България, като оперира системите БОРИКА, БИСЕРА 6, БИСЕРА 7-EUR и СЕБРА.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK