TBI Bank получи висока оценка и сертификат с кредитен рейтинг BB

Съдържание от Ти Би Ай Банк. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

БAKP - Агенция за Кредитен Рейтинг присъди на TBI Bank сертификат с дългосрочен рейтинг на финансова сила "ВВ" със "стабилна" перспектива и краткосрочен такъв "В". Рейтингът е базиран на цялостен детайлен анализ на дейността на банката и оценка на различни финансови и бизнес параметри. Използвана е официално приетата от БАКР методология за присъждане на рейтинг на финансова сила на банка.


"Рейтинговата оценка е признание за устойчивото развитие на TBI Bank и финансовата ни стабилност. Трите увеличения на акционерния капитал се оценяват позитивно от рейтинговата агенция, тъй като те подкрепят разрастването на финансовата институция и показват подкрепата, на която тя може да разчита от страна на акционера. В същото време това е резултат на политиката ни за силен фокус върху клиента, нарастващите инвестиции в областта на клоновата мрежа и кредитирането на дребно, високо ниво на обслужване и е отражение на усилията на професионалния и динамичен мениджърски екип и персонал.", коментира Цветан Петринин, главен изпълнителен директор на TBI Bank.


В аргументите за присъдения кредитен рейтинг БАКР посочва:


- Поддържането на стабилно ниво на обща капиталова адекватност. Капиталовата база отчита увеличение в размер на 78.6%. Нивата на общата капиталова адекватност и адекватността на капитала от първи ред през декември 2013г. са над минимално изискуемите през 2013г.


- Високи нива на обща ликвидност. Коефициентът на ликвидност отчита повишение през периода на актуализация.


- Нарастване на активите. През 2013г. темпът на нарастване на сумата на активите на Ти Би Ай Банк се запазва висок и значително над този на банковата система, като общите активи растат със 114.8% и към края на годината преминават нивото от 400 млн. лева.


- Добре диверсифициран клиентски портфейл, бележещ сериозен ръст през 2013, предимно в частта си привлечени депозити от граждани и домакинства и кредитиране на дребно.


- Чувствително подобрена през последната година възвръщаемост на лихвоносните активи. През 2013г. възвръщаемостта на лихвоносните активи на Ти Би Ай Банк нараства с висок темп за втора поредна година (близо 75%, над 100% за 2012г.), достигайки 15.41% в края на годината. Това ниво значително надхвърля, както средното за банковата система (6.43%), така и за втора група банки (6.07%).


Силното нарастване на активите на Ти Би Ай Банк води до придвижването й нагоре във втора група банки през последните две години, достигайки 16-та позиция в края на 2013г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK