Деца поиграха с играчки от древността в Националния археологически музей

Съдържание от Вивати ПР. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

В деня на 10-тото издание на Европейската нощ на музеите в София, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и г-н Ерик де Сена, директор на Американския научен център в София откриха изложбата "Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността" в Залата за временни изложби на Националния археологически музей. Изложбата е част от календара на честването на 145 годишнината от създаването на БАН и се организира в партньорство с Американския научен център в България.


"За първи път организираме изложба, посветена изцяло на децата. Това е моя мечта, която искам да реализирам от дълго време," сподели доц. д-р Людмил Вагалински. "Имаме дълг към децата и с колегите в музея се стремим да реализираме инициативи и идеи, които да направят музея жив и да привлекат децата и младите хора в него, така че те да се чувстват свободни тук и да открият в музея един нов свят."


"Американският научен център има много добри отношения с Националния археологически институт с музей при БАН. Имали сме съвместни изложби, вече трета година провеждаме съвместни разкопки, където се обучават американски студенти. Смятаме да продължим това сътрудничество и за напред," каза на откриването г-н Ерик де Сена. "Радвам се, че този път съвместната ни изложба е посветена изцяло на една много важна група в обществото – децата. Смятам, че за да бъдат привлекателни, изложбите трябва да показват ежедневния живот на хората, да разказват истории, така че публиката да прави връзка между настоящето и древността."


На откриването дойдоха и много деца. Те успешно разпознаха играчките във витрините и поиграха с изработените специално за изложбата реплики на истински играчки от древността - топки от плат, кукла, конче на колелца, йо-йо и пумпал от дърво. Вниманието им беше привлечено и от кратка анимация, показваща игри, изобразени върху древногръцки съдове.


Това е поредната инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, насочена към децата. Програмите им са предназначени за ученици в най-ранна училищна възраст. Целта им е да предизвикат у младите хора траен интерес към историята и археологията. Пример за това е инициативата "Магията на археологията. Първата тетрадка на малкия археолог", в която участваха 1500 второкласници през учебната 2011 – 2012 г. В рамките на изложбата "Непреходен отпечатък в историята – съкровища от гръцките музеи", открита през ноември 2013 г., повече от 800 ученици от 4-ти и 5-ти клас се запознаха с историята и ценностите на Олимпийските игри. Идеята на музея е да организира ежегодно подобни инициативи и постепенно да надгражда познанията на малките, като ги интригува, обучава и забавлява едновременно.


Изложбата може да бъде посетена безплатно в Нощта на музеите на 17 май 2014 г. от 18.00 до 23.00 часа. Тя ще остане в Залата за временни експозиции на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН до 24 август 2014 г.За изложбата


За първи път НАИМ организира изложба, която представя детските игри и играчки в античността. Тя е насочена към детската публика, но няма да остави равнодушни и по-възрастните поколения. Експозицията представя игри и играчки от класическата, елинистическата и римската епохи. Светът на децата от тези епохи се разкрива чрез сведения на античните автори, изображения на игри върху Атически рисувани съдове и открити при археологически разкопки предмети: дрънкалки, кукли, ашици и теракоти. Много от тези игри продължават да бъдат популярни и днес. Експонатите, включени в изложбата са съхранявани в НАИМ и в музеите в Созопол, Несебър, Варна, Велико Търново и Пловдив.


В рамките на изложбата НАИМ при БАН организира образователна програма, насочена към деца от 6 до 12 годишна възраст. Групи ученици от училища и кръжоци в София ще посетят изложбата. Специално за тях Музеят е създал книжка със снимки и описание на изложените предмети. Книжката и увлекателни игри, измислени от кураторите, ще ангажират децата в търсенето и разпознаването на играчки из витрините. Забавната част от програмата предвижда оцветяване с бои на изработени гипсови реплики на играчки от древността. Оцветените реплики ще бъдат изложени в Музея на 1 юни по повод Деня на детето.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK