Първата в света приказка-игра се сдоби с продължение

 

© Никола Райков

 Съдържание от Любомира Недялкова. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Когато през 2013 г. българският автор Никола Райков създаде първата в света приказка-игра, трудно някой би предвидил успеха на това приключение. Една година по-късно той е повече от безспорен. Три тиража, четири номинации и награди[1], стотици възторжени отзиви в интернет и хиляди фенове от цялата страна[2]. Единствената детска книжка от български автор, която попада в класацията за най-сваляните електронни книги наред с класики като Барбароните, Румцайс и Фердо Мравката[3].


Но "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", която излезе преди няколко дни, явно си поставя още по-високи цели. "Направихме всичко възможно да създадем една приказка-игра, която надминава първата книга във всяко едно отношение", споделя авторът. В синопсиса на книгата четем, че приключенията на порасналото с цяла седмица таласъмче ни отвеждат "през горещи пустини, джунглести джунгли, морета от мляко, и разбира се, острови на съкровища! От ледения полюс, та до къщичката на автора! По суша, въздух и вода, та чак в Страната на Сънищата.".


Книжното тяло предлага двойно повече приключения спрямо първата книга, почти тройно повече илюстрации, схеми и карти, и тридесет края, които детето може да достигне. Луксозното издание с твърди корици се е разпростряло в голям формат на над сто и двадесет страници. Също както и при първата книга електронната версия е налична напълно безплатно в интернет.


"Мисля, че ключов момент за успеха на "Голямото приключение" беше това, че дадох възможност на читатели сами да преценят качествата на това, което им предлагам", споделя Никола Райков, който далеч не е само автор. Той създава дизайна на книгите си и ги издава със собствени средства и заеми. Те не се предлагат в книжарниците. Избягването на посредници при продажбата им, позволява предлагането на достъпна цена, въпреки луксозното им оформление. Книгите може да се закупят само чрез сайта prikazka-igra.com, който отново е негово дело.


Никола Райков завършва информационни технологии в Чикаго, САЩ. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България. От няколко години живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град заедно със съпругата и сина си, за който създава книгите. Въпреки че творчеството му за възрастни е издавано и награждавано, неговият дебют в детската литература е повече от впечатляващ. Предстои да разберем дали наистина е надскочил себе си в "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче".[1] Лауреат на Булгакон 2013; Селекция на Фондация "Човешката библиотека" 2013; Номинация за най-добра книга-игра в България "Златна Никса" 2014, Награда на участниците в Южна пролет 2014


[2] Facebook страницата на "Голямото приключение на малкото таласъмче" наброява 4,000 фена.


[3] "Сред най-честите безплатни сваляния на детски е-книги (за 4-8 г.) са "Новите приключения на семейството на татко Барба", на Вацлав Чтвъртек - "Румцайс", на Никола Райков - "Голямото приключение на малкото таласъмче" и "Фердо Мравката" на Онджей Секора" - доклад на Светлана Минева (ИК "Сиела") на международната кръгла маса на тема "Децата и четенето - между традиционната и електронна книга"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK